Home VestiPolitika i društvo Novi rekord: Auto sa pogonom na vodonik prešao 1.359 kilometara sa jednim punjenjem

Novi rekord: Auto sa pogonom na vodonik prešao 1.359 kilometara sa jednim punjenjem

by bifadmin

Ginisov rekord je oboren – Toyota Mirai sa vodoničnim gorivnim ćelijama pešla je 1.359 kilometara sa jednim punjenjem, piše Energetski portal.

Naime, u toku dva dana veoma pažljive vožnje po južnoj Kaliforniji, sa jednim petominutnim potpunim punjenjem, oboren je rekord, što su zvanično potvrdili i iz Ginisove knjige rekorda.

Do kraja putovanja, Mirai je potrošio ukupno 5,65 kg vodonika i prošao ukupno 12 vodoničnih stanica duž trasa vožnje bez dopunjavanja gorivom. Automobil je u saobraćaju učestvovao uglavnom tokom gužvi i na temperaturama između 18 i 28 stepeni Celzijusa. Od kako je postavio ovaj rekord, automobilski portali ga nazivaju novom nadom “zelenog automobilizma”, iako doduše ni proizvodnja njegovog motora nije 100% bezbedna po okolinu.

Kako funkcionišu vozila sa pogonom na vodonik?

Postoje dve vrste vozila na vodonik. Prva se pokreću sagorevanjem vodonika u motoru sa unutrašnjim sagorevanjem, a druga pripadaju grupi električnih vozila koja dobijaju napon zahvaljujući hemijskoj energiji koja se dobija od vodonika. Toyota Mirai spada u drugi tip vozila. On, i njegovi najveći rivali – Honda Clarity i Hyundai Nexo – imaju isti pogon. Njihovi motori dobijaju električnu energiju kroz reakciju vodonika sa kiseonikom iz vazduha. Dakle, u pitanju jesu električna vozila ali malo drugačija od onih sa baterijama, na koje prvo pomislimo kada se pomenu EV.

Ovakvih električnih automobila još nema mnogo na tržišu, a i ovi koji postoje ne mogu se pazariti svuda, ali postoji interesovanje za njih koje bi moglo podstaći dalji razvoj ovakvih vozila. U prilog tome ide i tvrdnja japanskog automobilskog giganta da su ovom tehnologijom rešili problem koji je do skora mučio mnoge vozače električnih vozila – vreme potrebno za punjenje baterija. Naime, za punjenje Miraija vodonikom potrebno je samo pet minuta i ono nije skuplje od benzina. Međutim, njegovi kupci u SAD neće ni morati da izdvajaju novac za dosipanje goriva jer im Toyota sada prodaje auto sa besplatnim gorivom za narednih pet godina.

Izvor: Energetski portal, Car and driver

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar