Home VestiEkonomija Ove godine broj korisnika interneta povećan za sedam odsto

Ove godine broj korisnika interneta povećan za sedam odsto

by bifadmin

Više od 3,3 miliona građana Srbije koristi računar svakog ili skoro svakog dana, dok je 40 odsto populacije ove godine koristilo usluge e-uprave. Samo u poslednja tri meseca 42,3 odsto naših sugrađana kupovalo je robu ili usluge putem interneta, pokazalo je najnovije godišnje istraživanje Zavoda za statistiku.

Najviše se kupovala obuća i sportski proizvodi – čak 68 odsto porudžbina, a onda slede nameštaj i oprema za kuću, igračke, potrošačka elektronika i dostava hrane. Ipak, u posmatranom periodu od tri meseca polovina poručene robe je vredela manje od 50 evra, trećina između 50 i 100, a oko 13 odsto građana je naručilo proizvode koji su vredeli između 100 i 300 evra.

Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini ove godine, broj dinarskih plaćanja na sajtovima domaćih trgovaca iznosio je oko 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini 2020.
Prema podacima Narodne banke Srbije, u prvoj polovini ove godine, broj dinarskih plaćanja na sajtovima domaćih trgovaca iznosio je oko 11 miliona transakcija, što je za 91 odsto više nego u prvoj polovini 2020. Istovremeno, vrednost ovih transakcija je veća od 25 milijardi dinara što je rast od 99 procenata u odnosu na 2020.

Većina domaćinstava ima internet

U Srbiji 81,5 odsto domaćinstava poseduje internet priključak, što je povećanje od 0,5 procenata u odnosu na prošlu godinu. Čak 76,7 odsto domaćinstava ima računar što je 2,4 procenta više nego prethodne godine. Najnovije istraživanje je pokazalo da je internet koristilo 81,2 odsto građana, dok je i dalje deset odsto onih koji nikada nisu imali tu priliku. Skoro polovina populacije internet upotrebljava svakog ili skoro svakog dana.

Za potrebe poslovanja, internet koristi 100 odsto preduzeća, dok veb-sajt poseduje njih 84,5 odsto. Tokom 2020. godine 27 odsto kompanija je prodavalo proizvode i usluge putem interneta.

Na pitanje koje se odnosilo na uređaje zastupljene u domaćinstvima pokazalo se da 98,4 odsto njih ima televizor, ali samo četiri procenta je manje onih koji poseduju mobilni telefon. Zabeleženo je i povećanje broja domaćinstava koja imaju i laptop. Kada je reč o onima koji imaju internet priključak 58 odsto domaćinstava je sa prihodima do 300 evra.

Kako je navedeno u istraživanju, na pitanje koji je razlog što nemaju pristup internetu, 80 odsto ispitanika je odgovorilo da nema potrebu za tim, sedam procenata da je oprema suviše skupa, dok je 19,2 odsto domaćinstava kao razlog navelo nedostatak veština.

Inače, u statističkom izveštaju piše da je u Srbiji u poslednja tri meseca 81 odsto građana koristilo internet, 3,3 procenta je onih koji su mreži pristupili pre više od tri meseca, a pet odsto pre godinu dana. U odnosu na 2020., broj korisnika interneta je u Srbiji povećan za sedam odsto.

Izvor: Politika

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar