Home VestiEkonomija Poslednji let avio-prevoznika „Alitalija“

Poslednji let avio-prevoznika „Alitalija“

by bifadmin

Avio-prevoznik „Alitalija“, nekada jedan od simbola italijanskog stila i glamura, obavila je svoj poslednji let nakon 75 godina pošto je kompanija propala usled loših odluka uprave.

Njen naslednik, znatno manji po obimu, biće nova kompanija „Italija trasporto aero“.

„Alitalija“, čije su usluge tradicionalno koristile pape, primadone i italijanska politička elita, bila je pod prinudnom državnom upravom od 2017. godine da bi izbegla likvidaciju.

Noćni let iz Kaljarija do Rima bio je poslednji za kompaniju osnovanu 1946. godine, posle serije restruktuiranja i promena vlasnika.

Kompanija je u ovom veku samo jednu godinu završila za pozitivnim saldom, a vlada je morala da je spasava više puta, na šta je potrošila više od osam milijardi evra samo u poslednje tri godine.
Nakon pokušaja prodaje privatnim investitorima došla je pandemija 2020. godine i vlada u Rimu je odlučila da ugasi „Alitaliju“ i od njenih ostataka napravi manju kompaniju ITA.

Novi prevoznik, u koji će vlada uložiti 1,35 milijardi evra u naredne tri godine, počeće rad sa 52 aviona i 2.800 zaposlenih. „Alitalija“ je imala oko 110 aviona i 10.000 radnika.

Izvor: Srna/Kamatica

Foto: Pixabay

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar