Home VestiEkonomija Povećano interesovanje za kupovinu sadnica malina i šljiva

Povećano interesovanje za kupovinu sadnica malina i šljiva

by bifadmin

Malinari su ove godine konačno dočekali svjih pet minuta, a ako je suditi prema najavama dobra sreća i jaka otkupna cena pratiće ih i narednih sezona. Zadovoljno su ruke trljali i oni koji imaju zasade šljiva, tako da su mnogi naredne sezone odlučili da prošire površine upravo pod ovim voćnim vrstama.

Na Institutu za voćarstvo u Čačku vlada povećano interesovanje upravo za kupovinu sadnica malina i šljiva.

– Zbog velike potražnje celokupna količina sertifikovanog i standardnog sadnog materijala maline unapred je prodata a za kupovinu sadnica ovog voća kupci iz zemlje i inostranstva se raspituju i za narednu sezonu, izjavio je za RINU rukovodilac rasadničke proizvodnje, dipl. inž. Nenad Popović.

Institut za voćarstvo je na svojim poljima uz primenu savremenih tehnologija i korišćenje protivgradnih mreža proizveo 70 hiljada sadnica šljive 100 hiljada sadnica maline, 30 hiljada leske, kruške 6, jabuke 5, trešnje, višnje i dunje po 4 hiljade i manje količine oraha i kajsije.

– Cene se nisu menjale već nekoliko godina pa tako šljive prodajemo po ceni od 300, jabuke standardnih sorti po ceni od 230 dok je cena za stare sorte jabuka kao što su Kožara, Budimka i Kolačara i koje se sve više traže cena 300 dinara po komadu. I za ostalo voće cena je u rasponu od 230 do 300 dinara a najskuplji je orah koji košta 1.800 dinara, kaže Popović.
Korona unela promene i u poljoprivredu – sadnice stižu brzom poštom.

Iako kupci najčešće dolaze u Institut da lično preuzmu sadnice i na licu mesta dobiju potrebne informacije o načinu sadnje i njihovoj zaštiti od nepovoljnih vremenskih prilika i glodara, poslednjih godina raste i prodaja rasada putem interneta preko zvanične stranice Instituta, a isporuka je brzom poštom.

Izvor: Rina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar