Home VestiEkonomija Šaomi za dve godine počinje sa masovnom proizvodnjom električnih vozila

Šaomi za dve godine počinje sa masovnom proizvodnjom električnih vozila

by bifadmin

Kineski proizvođač telefona Šaomi najavio je masovnu proizvodnju svojih električnih automobila već u prvoj polovini 2024. godine. Posle ove objave akcije su mu skočile za pet odsto.

U martu ove godine kineska kompanija najavila je ulazak na tržište električnih automobila, za šta je opredelila 10 milijardi dolara investicija u narednih 10 godina. Prošlog meseca je zvanično i registrovala kompaniju za proizvodnju električnih vozila pod imenom Šaomi EV. Za sada se ne zna na čemu konkretno radi ova kompanija i koje će sve nove funkcije ponuditi na ovom, sve krcatijem tržištu.

Šaomi naime nije jedina kineska tehnološka kompanija koja radi na razvoju električnih automobila. Firma koja stoji iza kineskog internet pretraživača Baidu takođe je ušla u ovu trku, u kojoj se već nadmeće tridesetak automobilskih kompanija. Zbog svega navedenog, Šaomi će morati da ponudi “odličan odnos cene i kvaliteta”, što je već neko vreme omiljena fraza njegovih najvećih fanova, koja je našla svoje mesto i u popularnim mimovima.

Šalu na stranu, kineskoj kompaniji na ruku ide podrška koju kineske vlasti već godinama pružaju industriji električnih vozila. U poslednje vreme ta podrška je nešto manja, odnosno snižen je iznos subvencija za kupovinu električnih vozila, ali interesovanje za kupovinom istih ne jenjava. Istraživačka kuća Kanalis procenjuje da će u Kini ove godine biti prodato 1,9 milijardi električnih vozila, što bi bio rast od 51 odsto u odnosu na 2020.

Izvor: CNBC, Mint

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar