Home Promo Svetski dan standarda 2021 i Dan ISS-a: Zajednička vizija za bolji svet

Svetski dan standarda 2021 i Dan ISS-a: Zajednička vizija za bolji svet

by bifadmin

Svake godine, međunarodne organizacije za standardizaciju ISO, IEC i ITU i njihove članice, koje čine nacionalna tela za standardizaciju, 14. oktobra obeležavaju Svetski dan standarda. Time se ukazuje priznanje hiljadama stručnjaka širom sveta, njihovom radu i zajedničkim naporima na razvijanju međunarodnih standarda.

Lajtmotiv ovogodišnjeg Dana standarda glasi: „Zajednička vizija boljeg sveta – Standardi za ciljeve održivog razvoja (SDG)“. Izborom ovog slogana istaknut je značaj sedamnaest ciljeva održivog razvoja do 2030. godine koje su definisale Ujedinjene nacije, a stupili su na snagu u januaru 2016. godine. Za njihovo postizanje potrebna je saradnja mnogih javnih i privatnih partnera, kao i upotreba svih raspoloživih alata, uključujući međunarodne standarde i ocenjivanje usaglašenosti.

Institut za standardizaciju Srbije, kao punopravni član međunarodnih organizacija za standardizaciju, takođe obeležava Svetski dan standarda. Ovaj praznik međunarodne standardizacije tradicionalno se svake godine u našoj zemlji obeležava u okviru proslave Dana Instituta za standardizaciju Srbije. Ove godine, svečanost je održana 30. septembra u Institutu, uz prisustvo dobitnika godišnjih priznanja za poseban doprinos razvoju nacionalne standardizacije. Ovogodišnji dobitnici plaketa za izuzetan doprinos razvoju, primeni i promociji standarda i za unapređenje standardizacije u Republici Srbiji su Đorđe Glišić, predsednik komisije za standarde KS N011, Nadzemni vodovi i član komisije KS N023, Elektroinstalacioni pribor i Dragan Vuksanović, prethodni rukovodilac Sektora za elektrotehničku standardizaciju u ISS-u, u penziji. Dobitnici zahvalnica su: Vladan Cvejić, član komisije KS N057, Upravljanje i komunikacija u elektroenergetskom sistemu, dr Nenad Pecić, član komisije KS U250-2, Projektovanje betonskih konstrukcija, prof. dr Dragan Škobalj, predsednik komisije KS U162, Vrata, prozori i građevinsko staklo, Nebojša Petrović, predsednik Regionalne grupe za izradu nacionalnih normativnih aspekata za nadzemne vodove i privredno društvo NDT Pro d.o.o. Beograd.

Institut za standardizaciju Srbije će i u godinama koje dolaze nastojati da učvrsti saradnju sa svim relevantnim subjektima na lokalnom i globalnom nivou, gradeći i ostvarujući viziju boljeg sveta.

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar