Home VestiIT i nauka Plastični proizvodi, šminka, pa i obični šamponi, često sadrže toksična jedinjenja ftalate

Plastični proizvodi, šminka, pa i obični šamponi, često sadrže toksična jedinjenja ftalate

by bifadmin

Svakodnevna izloženost ftalatima, jedinjenjima koja se nalaze u proizvodima koje redovno koristimo, može dovesti do prevremene smrti 100.000 Amerikanaca, pokazuju rezultati nove naučne studije na ovu temu.

Istraživanje koje su sproveli naučnici iz Medicinske škole Grosman sa Univerziteta Njujork pokazalo je da duža izloženost ovim hemikalijama, koje se inače nalaze u brojnim proizvodima poput igračaka (doduše ne u EU, gde su zabranjeni u većim količinama), odeće ili šampona, može biti veoma opasna.

Ftalati se dodaju plastici na bazi polivinil hlorida (PVC) kao aditivi za omekšavanje i smanjivanje njene lomljivosti. Međutim, oni se ne vezuju za polimer već se postepeno ispuštaju iz ovih proizvoda, na štetu njihovih korisnika. Iako većinu nas skraćenica PVC asocira na stolariju koja dobro dihtuje, oni se zapravo nalaze u raznim proizvodima, poput korica knjige ili šminke.

Njihov uticaj na ljudsko zdravlje proučavan je na 5.000 odraslih osoba starih između 55 i 64 godine. Istraživanje je pokazalo da oni koji imaju veću koncentraciju ftalata u urinu imaju i veću mogućnost za razvoj ozbiljnih srčanih i endokrinih problema, pa i smrt kao posledicu ovih bolesti. Zanimljivo je međutim da povećana koncentracija ovih hemikalija nije povezana sa smrću usled onkoloških oboljenja.

Autori studije upozoravaju da treba biti oprezan prilikom analize ovih rezultata. Njihov cilj je, kažu, da pojasne koliko smo u svakodnevnom životu okruženi hemikalijama koje mogu biti toksične, a koje nam, često, i nisu baš neophodne.

Izvor: Phys.org

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar