Home VestiEkonomija Ukida se porez na digitalne usluge

Ukida se porez na digitalne usluge

by bifadmin

Francuska, Austrija, Italija, Španija i Velika Britanija složile su se da ukinu porez na digitalne usluge američkim tehnološkim gigantima od 2023. godine, dok će SAD ukinuti tarife koje je uvela kao odgovor na poreznu politiku pojedinih evropskih zemalja, prenosi Bloomberg.

Ministarstvo finansija SAD-a objavilo je da su postigli kompromis sa pet evropskih zemalja nakon spora oko poreza na američke tehnološke gigante.

Porezi na digitalne usluge prvenstveno su uticali na velike američke korporacije, kao što su Google i Facebook.

Washington je pozvao na ukidanje tih poreza, rekavši da oni nepravedno ciljaju američke tehnološke gigante zbog poreskih praksi koje koriste i evropske kompanije.

Tehnološke kompanije podržale su stav Washingtona. Oni bi radije da evropske zemlje povuku poreze na digitalne usluge u zamjenu za pravo da oporezuju dio njihove zarade u skladu sa novom globalnom šemom poreza na dobit.
SAD su zaprijetile Francuskoj, Austriji, Italiji, Španiji i Britaniji tarifama koje trebaju služiti kao odštetna mjera nakon što su te zemlje uvele porez na digitalne usluge.

Oduka o merama nikad nije stupila na snagu jer su zemlje nastojale prvo postići dogovor. Kao deo sporazuma objavljenog u četvrtak, SAD su rekle da neće nametnuti svoje odštetne mere.

Također, prema zajedničkom sporazumu, pet zemalja će ukinuti poreze velikim tehnološkim kompanijama kada globalni sporazum o minimalnom porezu na dobit stupi na snagu.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar