Home VestiEkonomija Umesto da smanje proizvodnju fosilnih goriva, države je povećavaju

Umesto da smanje proizvodnju fosilnih goriva, države je povećavaju

by bifadmin

Iako se deklarativno zalažu za smanjenje zagađenja, veliki broj država u svetu će nastaviti da vadi fosilna goriva do 2030. godine. Prema proceni UN, one će iskopati ili izvući dvostruko više fosilnih goriva nego što je zacrtano da bi se porast temperature zadržao na 1,5 Celzijusa.

Prema prognozi Ujedinjenih nacija, u narednom periodu u svetu se očekuje oštar rast proizvodnje nafte i gasa, uz umereni pad vađenja uglja.

Istina je da su se neke države obavezale da će smanjiti izvlačenje fosilnih goriva, ali njegovi najveći proizvođači to ne planiraju, bar sudeći prema upadljivom odsustvu njihovih strategija za smanjenje proizvodnje.

Da podsetimo, naučnici su utvrdili da bi porast temperature u ovom veku veći od 1,5 Celzijusa predstavljao opasnost po čovečanstvo. A da bismo se zadržali ispod tog nivoa, potrebno je da smanjimo emisiju ugljen-dioksida za 45 odsto do 2030. godine. Prema svemu sudeći, to se najverovatnije neće dogoditi.

Šta više, velika je verovatnoća da će države proizvesti 110 odsto više fosilnih goriva nego što je potrebno da bi se obuzdao porast temperature. Dakle, planeta je sve bliža onom scenariju rasta temperature od 2 Celzijusa.

Izvor: BBC

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar