Home VestiEkonomija Zahvaljujući državnim obveznicama povećen promet na Beogradskoj berzi

Zahvaljujući državnim obveznicama povećen promet na Beogradskoj berzi

by bifadmin

Na Beogradskoj berzi promet je u septembru iznosio 4,4 milijarde dinara (37,4 miliona evra), što je najveća mesečna realizacija u proteklih pet meseci zahvaljujući pre svega državnim obveznicama, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

Indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio je 0,3 odsto na 802,8 poena, a ako se posmatra treće tromesečje ojačao je tri odsto.

Tokom septembra najviše se trgovalo prioritetnim akcijama Komercijalne banke koje su imale promet od 37,1 milion dinara uz rast vrednosti od 60 odsto. Akcije Naftne industrije Srbije su stagnirale uz realizaciju od 33,3 miliona dinara dok su obične akcije Komercijalne banke imale promet u vrednosti od 19,3 miliona dinara.

Prioritetne akcije Komercijalne banke bile su ubedljivo najveći dobitnici u očekivanju krajnje konsolidacije vlasništva Nove ljubljanske banke (NLB) nad tom bankom. Akcije Meser Tehnogasa su skočile tri odsto na 17.000 dinara, dok su obične akcije Komercijalne banke ojačale 2,7 odsto na 3.800 dinara.

Listu gubitnika predvodila je građevinska firma Energoprojekt holding čije su akcije pale 11,8 odsto na 350 dinara uz mali promet, dok su akcije Alfa plama, nakon velikog skoka u avgustu oslablie 8,8 odsto na 29.000 dinara.

Nakon okončane ponude za preuzimanje, akcije ALTA banke pale su 5,8 odsto na 4.100 dinara.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar