Home VestiEkonomija Zakup sefova u pojedinim bankama poskupeli za 100 odsto

Zakup sefova u pojedinim bankama poskupeli za 100 odsto

by bifadmin

Zakup sefova u pojedinim bankama odnedavno ima nove cene. Uz spisak drugih usluga koje su poskupele i ova naknada je „skočila“ za čak 100 odsto. Umesto 250, sada čuvanje dragocenosti u ovim specijalanim kutijama košta od 500 do 700 dinara u proseku, ali dostiže i 2.800 u zavisnosti od veličine.

Najjeftinije naknade za sefove plaćaju vlasnici takozvanih premijum računa, čije je vođenje mnogo skuplje od običnih, a najveće oni koji nemaju račun u banci gde iznajmljuju sef. Beograđanka Jelena M. već godinama u sefu u centru grada čuva zlato koje je nasledila od porodice. Nedavno je primetila da joj je sa računa skinuto više novca.

Naknade za sef dvostruko veće

– Tek sam tada shvatila da su naknade za sef dvostruko veće – kaže naša sagovornica. – Banka je poslala mejl sa novim tarifnikom, pa su ispoštovali zakonsku obavezu da klijente na vreme obaveste o svim naknadama, ali nisam obratila pažnju na svaki deo ogromnog ugovora. Ipak, čini se da je to pokriće za svakodnevno pelješenje. Posebno treba biti obazriv, jer su gotovo sve banke podigle cene svojih usluga. Dešava se i da klijentima mesecima naplaćuju održavanje računa sa pogodnostima, koje košta višestruko više od vođenja osnovnog računa i kad ih opomenete, samo priznaju grešku, a razliku ne vraćaju.

U pojedinim bankama na našem tržištu naknade za zakup sefa naplaćuju se u skladu sa računom koji klijent ima. Najnižu mesečnu taksu za mali sef, oko 300 do 400 dinara, plaćaju vlasnici „skupih“ platnih računa koji obuhvataju niz usluga i za čije mesečno održavanje banke uzimaju oko 1.000 dinara. Vlasnici „običnih“ računa za zakup najmanjeg sefa moraće da izvoje i 700 dinara. Ova usluga će za građane koji nemaju račun u toj banci biti 1.400 dinara. Cena zakupa najvećih sefova sada je od 1.400 do 2.800 dinara mesečno.

Procenjuje se da u Beogradu ima nekoliko desetina hiljada sefova, a da je više od 90 odsto zauzeto. Već mesecima pre skoka cena, vladala je velika potražnja za sefovima, jer je poneko slobodno mesto bilo jedino u udaljenim filijalama, dok su u centru grada sve kutije popunjene. Pretpostavka je da će novi tarifnik da smanji ovu „gužvu“.

Kako su nam u bankama odgovorili, nema vremenskog ograničenja zakupa, ali nemaju nameru da otvaraju nove sefove. Objašnjavaju da su naknade povećali u skladu sa svojim poslovnim politikama i da su o njima klijenti blagovremeno obavešteni. Sef može da iznajmi svaki građanin ili vlasnik firme koji potpiše ugovor sa bankom

Dve tarife u mesecu

Problem je što su u mesecu kada sam potpisala novi ugovor i prihvatila novu tarifu, skinute obe nakanade za sef, i stara i nova – kaže naša sgovornica J. M. – Odmah sam uložila žalbu banci, jer su mi skinuli ne 250, ili 500, već 750 dinara. Dobila sam odgovor da se po produžetku ugovora svima skida duplo, odnosno obe tarife, jer se dva puta pušta trajni nalog. Nameravam da pišem žalbu Narodnoj banci Srbije.

Nemaju uvid

Postoje propisi koji definišu šta nije dozvoljeno držati u sefu, ali banke nemaju uvid u sadržaj kutije. Zabranjeno je u sef smestiti oružje, eksploziv, kvarljive, zapaljive predmete i one zabranjene zakonom. Najčešće se u sefovima u bankama čuvaju porodični nakit, zlato, ugovori, testamenti, vrednosni papiri, umetnička dela, ali ima i onih koji tu čuvaju novac.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar