Home VestiEkonomija Alibaba izgubio za godinu dana pola svog bogatstva

Alibaba izgubio za godinu dana pola svog bogatstva

by bifadmin

Akcije Alibabe nezaustavljivo padaju na berzama, usled čega se krnji i bogatstvo vlasnika onlajn kompanije i nekada najbogatijeg Kineza.

Kako se problemi tehnološkog giganta nastavljaju, tako se i dramatično “topi” bogatstvo vlasnika Alibabe.

Milijarder Džek Ma, nekada najbogatiji Kinez, u proteklih godinu dana izgubio je čak 30 milijardi dolara i trenutno je, prema procenama Forbsa, “težak” tek oko 38,6 milijardi, naspram maksimalnih 66,6 milijardi dolara koliko je vredelo njegovo bogatstvo na vrhuncu Alibabinih akcija na berzama.

Samo u petak, nakon novog pada vrednosti akcija Alibabe, Ma je izgubio dodatnih 350 miliona dolara.

Alibaba Grupa je prošle sedmice objavila razočaravajuće kvartalne prihode i oborila prognoze za narednu godinu.

Prihodi kineske kompanije u drugom kvartalu podbacili su u odnosu na tržišna očekivanja jer su usporavanje potrošnje u Kini i poremećaji u lancu snabdevanja pogodili njen sektor e-trgovine, pokazuju objavljeni finansijski rezultati kompanije.

Agencija Rojters takođe izveštava da su poslovni rezultati Alibabe podbacili u drugom tromesečju kompanijske fiskalne godine, i da su nakon objave izveštaja akcije Alibabe listirane na Njujorškoj berzi, koje su u dosadašnjem toku godine izgubile 30 procenata vrednosti, u petak na Vol Stritu potonule za 2,4 posto.

Velike kineske tehnološke kompanije su, dodaje britanska agencija, takođe pod pritiskom pooštrenih propisa koje su doneli kineski regulatori pozivajući se na antimonopolske i bezbednosne razloge.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar