Home VestiEkonomija Bank of America: Nafta će do sredine 2022. vredeti 120 dolara po barelu

Bank of America: Nafta će do sredine 2022. vredeti 120 dolara po barelu

by bifadmin

Međunarodna cenovno referentna nafta Brent dostići će 120 dolara po barelu do kraja juna 2022. godine, predviđa Bank of America. To je 45% više nego što ovaj energent košta danas.

Katalizator za povećanu prognozu cena ove banke je trenutna globalna energetska kriza zbog koje su cene sirove nafte, uglja, prirodnog gasa i tečnog prirodnog gasa (TPG) naglo porasle usled poremećene ravnoteže između ponude i tražnje.

Dodatni motiv za rast je i činjenica da su privrede širom sveta u oporavku što znači da raste proizvodnja a sa njom i potrošnja energenata. Proizvodnja nafte još uvek nije dovoljno povećana da bi ublažila jaz između potreba tržišta i ponude, tako da u javnosti još uvek postoje strahovi od njene nestašice, što dodatno utiče na cenu ovog energenta. Tome doprinosi i odbijanje OPEK-a da poveća proizvodnju jer najvećim proizvođačima nafte odgovara rast njene cene.

Zbog svega navedenog, Bank of America prognozira gotovo pa dupliranje cene nafte do sredine 2022. godine.

Međutim, nisu svi ovako hrabri u predviđanju buduće cene nafte. Mnogi misle da će njena vrednost umerenije rasti ali i da se, kada poraste, neće dugo održati na visokim nivoima. Primera radi, Pjer Breber, ispred finansijskog odeljenja energetskog giganta Ševrona, poručuje da ovaj rast cena nafte nije održiv. Njegovim rečima: “On pre deluje ciklično, nego strukturno”.

Izvor: CNN, Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar