Home VestiEkonomija Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ i dalje ima negativno poslovanje

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ i dalje ima negativno poslovanje

by bifadmin

Beogradski Aerodrom „Nikola Tesla“ nastavio je da beleži negativno poslovanje uprkos stabilizaciji naplate koncesione naknade i neto gubitak kompanije u prvih devet meseci 2021. godine iznosio je 135,4 miliona, saopštila je danas brokerska kuća Momentum.

„Neto gubitak kompanije u prvih devet meseci iznosio je 135,4 miliona dinara što je smanjenje od 75,3 odsto u odnosu na isti period protekle godine, a u periodu jul-septembar, minus je bio 103,3 miliona dinara u odnosu na prošlogodišnji gubitak od 197,1 milion dinara“, navodi se u saopštenju.

Vlada Srbije potpisala je u martu 2018. godine koncesioni ugovor na 25 godina sa francuskom kompanijom Vansi erports (Vinci Airports) o finanisiranju, upravljanju i modernizaciji Beogradskog aerodroma. Vinci upravlja aerodromom „Nikola Tesla“ od 22. decembra 2018. godine.
Aerodrom je, kako je navedeno, u prvih devet meseci ove godine zabeležio poslovni prihod od 433,7 miliona dinara, što predstavlja rast od 69,2 odsto, pre svega usled kontinuirane naplate godišnje koncesione naknade u tekućoj godini.

Prihod po osnovu koncesione naknade iznosio je 422,2 miliona dinara i bio je duplo veći u odnosu na isti period prošle godine.

Ukupan prihod porastao je 91,2 odsto na 564,8 miliona dinara, delimično i usled pozitivnog ishoda sudskog spora kompanije sa Jat Tehnikom.

Kada je u pitanju likvidnost, kompanija je na kraju septembra imala gotovine od 648,1 milion dinara, što je smanjenje od 23,3 odsto u odnosu na kraj trećeg kvartala prošle godine.

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ od početka godine beleže rast vrednosti do 10,2 odsto, dok su u odnosu na period neposredno pre izbijanja pandemije u plusu od sedam-osam odsto.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar