Home VestiEkonomija Coface: Srbija gotovo duplirala broj svojih preduzeća na listi najvećih kompanija CIE

Coface: Srbija gotovo duplirala broj svojih preduzeća na listi najvećih kompanija CIE

by bifadmin

U 2019. na listi 500 najvećih kompanija Centralne i Istočne Evrope nalazilo se osam naših kompanija, dok ih je u 2020. bilo čak 15. Ovako dobar rezultat posledica je slabijeg usporavanja ekonomije u Srbiji nego u ostalim zemljama ovog regiona.

Prošle godine kada je Coface objavio listu 500 najvećih kompanija Centralne i Istočne Evrope Srbija je imala osam kompanija na ovoj listi, jer su sa nje ispale Železara Smederevo i Telekom Srbija, koje nisu prešle tadašnji prag od 509 miliona evra prometa. Od srpskih preduzeća na ovoj listi najbolje je bilo plasirano JP EPS Beograd sa rastom profita od čak 130,5 odsto.

Šta nam je donela pandemijska godina?

Od prošlog do ovog novembra, kada obično izlaze rezultati Coface-ove studije, mnogo toga se promenilo. O pandemiji ne moramo mnogo ni da govorimo, jer smo svi upoznati sa njenim uticajem na poslovanje i na život.

Međutim, ono što može delovati iznenađujuće je podatak da je u 2020. broj naših kompanija na ovoj listi porastao na 15 ali smo ipak zadržali svoj rang na desetoj poziciji. Za skoro pa dupliranje broja listiranih kompanija možemo da zahvalimo činjenici da smo imali jednu od najblažih recesija u Evropi, odnosno da pandemija nije mnogo usporila rast naše privrede.

Naše najbolje plasirano preduzeće je i dalje JP EPS Beograd koje je u 2020. imalo rast prometa od jedan odsto ali i rast neto profita od 252 procenta. Drugim rečima, prometovalo je 2,38 miliona evra. Broj zaposlenih je smanjilo za dva odsto.

U stopu ga prati NIS, kome je promet bio za 31 odsto manji, a profit čak za 133 procenta. NIS je u 2020. godini imao promet od 1,4 miliiona evra, što je znatno manje od onog iz prethodne godine koji je iznosio 2,08 miliona evra. Ipak, povećao je broj zaposlenih za 22 odsto.

Na trećem mestu nalazi se trgovinski lanac Delhaize Serbia kome je promet porastao sa 887 miliona na 944 miliona evra, odnosno za šest odsto. Ipak, profit mu je smanjen za 24 odsto, a broj zaposlenih veći za dva procenta.

Slede ih Tigar Tyres, Telekom Srbija, Elektrodistribucija Srbije, Mercator-S, Nelt Co, Infrastructure development and construction, JP Srbijagas.

Više informacija o poslovanju ovih preduzeća možete pogledati na sajtu Coface-a.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar