Home VestiEkonomija Da li je uzlet kriptovaluta kratkog daha?

Da li je uzlet kriptovaluta kratkog daha?

by bifadmin

Akcije kompanije Trade Coinbase Global, Inc. (Coinbase) „preporodile“ su se u oktobru nakon nekoliko mjeseci razočaravajućih performansi, od kada je kompanija izašla na berzu u aprilu ove godine.

Zalihe digitalnog novca ove firme prošlog mjeseca porasle su za 44 odsto pošto su kriptovalute, uključujući bitcoin, doživjele porast, a podaci pokazuju tržišna kapitalizacija kripto imovine porasla za 35,4 odsto sa 1.920 milijardi dolara na 2.600 miijardi dolara tokom jednog mjeseca.

Snažan porast koji su doživjeli bitcoin i druge kriptovalute mogao bi biti samo deo fenomena poznatog kao „uptober“, piše Capitol.

Coinbase je 14. septembra objavio da je povećao veličinu predložene ponude starijih novčanica od 1,5 milijardi dolara na dve milijarde dolara, razbijenih na novčanicu od milijardu dolara koja dospeva 2028. godine, i sa kamatnom stopom od 3,375 odsto, i još jednu novčanicu od milijardu dolara koja dospeva u 2031. godini, piše Capital.

Kompanija će koristiti prihode od kapitala prikupljenog za opšte korporativne svrhe, uključujući razvoj proizvoda, potencijalne akvizicije, proizvode i tehnologije. Sve zavisi od mogućnosti koje kompanija može identifikovati u budućnosti.

Menadžerski tim je, takođe, predstavio neke smernice za predstojeći tromesečni izvještaj, dodajući da se očekuje da će maloprodajni korisnici mesečnih transakcija i obim trgovine biti manji u poređenju sa drugim kvartalom godine usled manje nestabilnosti ka kriptotržištu.

Još u drugom kvartalu 2021. godine, kompanija je prijavila ukupan obim trgovine od 462 milijarde dolara, pri čemu su institucionalni klijenti činili 68,6 odsto tog ukupnog iznosa (317 milijardi dolara). U međuvremenu, bitcoin čini sve manji obim trgovanja Coinbase-a, pri čemu je kriptovaluta činila 24 odsto ukupnog obima tokom drugog kvartala 2021. godine u poređenju sa 57 odsto u drugom kvartalu 2020. godine.

Prihodi po korisniku mogli bi da budu u rasponu između 34 i 45 dolara mesečno

Ukupna imovina na platformi završila je prethodni kvartal sa 180 milijardi dolara, pri čemu je bitcoin predstavljao 47 odsto tog ukupnog iznosa u poređenju sa 64 odsto u drugom kvartalu 2020. godine.

Neto prihodi od transakcija za ovaj period dostigli su 1,93 milijarde dolara, u odnosu na 171,9 miliona dolara koliko je kompanija prijavila za isti kvartal prije godinu dana, dok su ukupni operativni troškovi iznosili 1,35 milijardi dolara, što čini 67 odsto ukupnih prihoda Coinbase-a.

U međuvremenu, neto prihod u drugom kvartalu 2021. godine dostigao je 1,6 milijardi dolara, uključujući poreske olakšice od 737 miliona dolara. Kompanija je završila period sa ukupnom prilagođenom zaradom prije kamata, poreza, pada vrednosti i amortizacije od 1,1 milijarde dolara i gotovinom i ekvivalentima od 4,4 milijarde dolara.

U prvom polugođu 2021. godine, Coinbase je prijavio ukupne prihode od 4,03 milijarde dolara, operativni prihod od 1,86 milijardi dolara i neto prihod od 2,38 milijardi dolara. Ovo rezultira potpuno razvodnjenom zaradom po akciji od 9,6 dolara za prvih šest meseci godine.

Kada je reč o celokupnoj 2021. godini, kompanija predviđa da bi prosečni neto prihodi po korisniku mogli da budu u rasponu između 34 i 45 dolara mesečno.

Podaci koje je prikupio Seeking Alpha pokazuju da konsenzus procena prihoda za Coinbase-ove akcije iznose 7,21 milijardu dolara, sa najnižom procenom na 6,5 milijardi dolara, a najvišom na 8,12 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja se završava decembra ove godine. Konsenzus prognoza za zaradu po akciji kompanije za fiskalnu 2021. godinu je 13,36 dolara, sa najnižom procenom od 10,39 dolara, a najvišom na 18,34 dolara.

Inače, kada se radi o predviđanju akcija Coinbase-a, prognoze analitičara mogu biti pogrešne. Proekcije analitičara se zasnivaju na izradi fundamentalne i tehničke studije učinka kompanije. Prošli učinak nikada ne garantuje buduće rezultate, upozorava Capital.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar