Home VestiEkonomija Da li su antitela dovoljna za zaštitu od korone i da li ih meriti?

Da li su antitela dovoljna za zaštitu od korone i da li ih meriti?

by bifadmin

Ovih dana vodi se ozbiljna diskusija o tome koliko je antitela dovoljno da se zaštitimo od kovida. Veliki broj građana Srbije brinu visoke dnevne korona brojke, pa mnogi pribegavaju testiranju na antitela kako bi proverili da li su zaštićeni od virusa.

Ipak, pitanje je da li je potrebno raditi test, s obzirom na brojne preporuke koje nam dolaze od strane struke, a koje kažu da za ovim nema potrebe.

Čak i ako uradite test na antitela, lekari neće znati da vam daju odgovor na pitanje koliko je antitela dovoljno da se ne zarazite koronom, sudeći po izjavama na ovu temu.

“Zapravo, niko vam ne može reći u kojoj ste meri stvarno imuni. Čak i sa velikom količinom antitela postoji određen nivo nesigurnosti“, rekao je na ovu temu ranije ove godine imunolog Karsten Vacl.

Količina antitela ne može odrediti imunitet

Profesor Miloš Marković, imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu, rekao je za RTS da su antitela samo jedan vid odbrane od koronavirusa, kao i da se na osnovu njihove količine ne može tačno odrediti da li smo imuni ili ne.

“Dobijte vakcinu onako kako je rečeno i broj doza onako kako je rečeno i nemojte meriti količinu antitela, jer ja neću znati da vam protumačim rezultat” poručuje Marković.

Kako ističe, količina antitela nije jedina odbrana našeg organizma od koronavirusa.

“Antitela su samo jedan vid odbrane, svaka infekcija pokreće T-limfocite, mi pravimo i neke memorijske ćelije koje dugo žive i pamte i koje, kada ponovo sretnu virus, bolje odreaguju i zaštite nas”, objasnio je Marković.
“Nemojte da merite antitela”
To je, kako kaže, ustvari imunološka memorija i na osnovu toga mi imamo imunitet kada preležimo infekciju i posle vakcine.

Jedina antitela, ističe, koja daju neku jasniju informaciju su neutrališuća antitela, čiju količinu mogu da rade samo specijalizovane laboratorije.

“Ma šta vi merili u bilo kojoj laboratoriji, vi nećete izmeriti nijedan parametar da li ste imuni ili niste”, naveo je.

“Čak i da uradite taj test, mi ne znamo koji je nivo zaštite i moja poruka je jasna – nemojte uopšte da merite antitela”, istakao je.

Koliko je antitela dovoljno i koliko imunitet traje?

Diskusija o tome koliko je antitela dovoljno sa sobom vuče i pitanje koliko imunitet stečen preležanom infekcijom ili vakcinisanjem zapravo traje.

“Ne može niko da vam kaže da imunitet traje godinama kada od prvog slučaja nije prošlo godinu i po dana, mi možemo samo da pretpostavljamo na osnovu nekih imunoloških znanja”, rekao je profesor.

Kako kaže, ponovna infekcija je realna mogućnost, i najvažnija stvar jeste da budemo zaštićeni od teške forme bolesti što je i cilj vakcinacije.

Šta su antitela?

Kako ističu stručnjaci, antitela nastaju kao reakcija našeg imuniteta na napad. Ona za sebe vezuju “napadače” i na taj način ih neutrališu.

Takozvani brzi test na antitela utvrđuje dva parametra – prisutvo imunoglubina G i M (IgG, IgM). Prisustvo prvog, IgG, u krvi ukazuje na to da je osoba bila zaražena virusom (sa simptomima ili bez) te tako stvorila antitela. Drugi, IgM, ukazuje na akutnu infekciju, piše RSE.

Marija Gnjatović, istraživačica Instituta za primenu nuklearne energije (INEP) kaže da je testiranje na antitela vrlo važno kako bi se sagledao kolektivni imunitet. Bez obzira na sve nepoznanice u vezi sa virusom korona i efektima antitela, Gnjatović je uverena da će, uz njih neka zaštita izvesno postojati, piše RSE.

“Neko ko ima antitela će kroz sledeću fazu infekcije, ukoliko se desi, doći u kontakt sa virusom. Čak i da ga ne štiti u potpunosti, kao što je situacija, na primer, kod morbila, sigurno će imati neku zaštitu. Biće to neki blaži oblik”, tvrdi Gnjatović.

Koliko košta test na antitela?

Kada su u pitanju cene, one su veoma raznolike u zavisnosti od toga u kojoj laboratoriji se rade. Od 1.500 dinara, što je najjeftinije, cene idu i do 3.000 dinara.

Testovi na antitela se mogu uraditi što u privatnim laboratorijama, što u državnim na lični zahtev.

Izvor: BIZLife

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar