Home VestiEkonomija Evropski zakon o očuvanju šuma uticaće na proizvođače nameštaja, čokolade ali i automobilskih sedišta

Evropski zakon o očuvanju šuma uticaće na proizvođače nameštaja, čokolade ali i automobilskih sedišta

by bifadmin

Predloženi zakon EU o očuvanju šuma, koji od kompanija zahteva da dokažu da njihova proizvodnja nema nikakve veze sa deforestacijom, mogao bi smanjiti proizvodnju nameštaja, raznovrsne hrane među kojom je i čokolada, ali i – automobilskih sedišta.

Evropski zakon o očuvanju šuma, ili deforestaciji kako se originalno zove, tek treba da ratifikuje 27 zemalja članica. No, ukoliko se to desi, on će imati ogroman uticaj na očuvanje životne sredine u svetu ali i na evropsku ekonomiju.

Najveći uticaj trebalo bi da ima na one koji proizvode ili trguju proizvodima od soje, kakaa, kafe, palminog ulja, govedine i drveta. Na udaru zakona naći će se i prozvođači nameštaja i proizvoda od kože. Ovo se posebno odnosi na proizvodnju sedišta za automobile budući da se u Brazilu masovno krče šume kako bi se gajila stoka za snabdevanje Folksvagena, Dženeral Motorsa i Forda kvalitetnom kožom za automobilska sedišta.

Šta novi propisi zahtevaju od proizvođača?

Prema novom zakonu, kompanije koje se u Evropi bave proizvodnjom određenih proizvoda ili u njoj posluju, buduće će morati da dokažu da njihovi proizvodi ne sadrže sirovine zbog kojih su krčene šume.

Evropska komisija je proračunala da se zbog samo nekoliko sirovina stvara 31,9 miliona metričkih tona štetnih gasova i na ovaj način želi da utiče na smanjenje njihove emisije.

Međutim, to neće biti lak zadatak. Ako stvarno ovo želi da sprovede u delo, EU će morati da se odrekne dobrog dela svojih sredstava koje prihoduje iz poreza i taksi. Primera radi, samo uvoz proizvoda u kojima se nalazi palmino ulje vredi četiri millijarde dolara na godišnjem nivou. Kada se na to dodaju i ostali proizvodi od “sumnjivih” sirovina, ta brojka postaje još mnogo ozbiljnija.

Propusti zakonodavca

Iako ga evropski lideri hvale kao prvi ovako sveobuhvatan zakon o deforestaciji na svetu, ekološki aktivisti nisu zadovoljni njime. Među njihovim brojnim zamerkama izdvaja se ona da se novi propisi ne bave proizvodnjom kaučuka od kojeg se prave gume. Možda je razlog za to, kažu oni, taj što su tri najveća svetska proizvođača guma – Pireli, Kontinental i Mišlen – evropske kompanije koje proizvode oko 300 miliona guma godišnje.

Da podsetimo, kaučuk se najviše proizvodi u jugoistočnoj Aziji, gde su do sada posečeni milioni hektara šume radi uzgoja ove biljne kulture. Proizvodnja gume je u zamahu u poslednje dve decenije, što situaciju čini još gorom, a zakonodavca obavezuje da se pozabavi ovim pitanjem, smatraju ekolozi.

Izvor: Fortune

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar