Home VestiEkonomija „Geoks“-u se nalaže da vrati državnu pomoć

„Geoks“-u se nalaže da vrati državnu pomoć

by bifadmin

Savet Komisije za kontrolu državne pomoći doneo je rešenje kojim se kompaniji „Technic development“, investitoru i proizvođaču obuće „Geoks“ u Vranju, nalaže da vrati državnu pomoć jer je dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći.

U rešenju, objavljenom na sajtu Komisije, navodi se da su odobrena sredstva za „Izgradnja fabrike za proizvodnju obuće“ u Vranju, dodeljena suprotno odredbama Zakona o kontroli državne pomoći, piše portal JUGpress.

Ovim rešenjem se Ministarstvu privrede nalaže da, bez odlaganja, preduzme mere prema kompaniji „Technic development“ sa ciljem vraćanja državne pomoći.
Ova kompanija treba da vrati pomoć od 90.687.891 dinar, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 1. aprila 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa, navodi se u rešenju.

Takođe, treba da vrati i pomoć od 323.356.500 dinara, uvećanu za zakonsku zateznu kamatu, počev od 23. decembra 2016. godine do dana vraćanja iskorišćenog iznosa.

„Technic development“ je u Vranju proizvodio obuću italijanske kompanije „Geoks“, koja je početkom avgusta zvanično prestala da radi, a oko 1.200 radnika ostalo je bez posla.

„Geoks“ je u Vranju radio pet i po godina i za to vreme je od države dobio subvencije od 16 miliona evra, koje su uglavnom korišćene za isplatu zarada radnicima.

Izvor:N1

Foto; Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar