Home VestiEkonomija Istraživanje pokazalo da je industrija hrane nespremna za buduće nestašice vode

Istraživanje pokazalo da je industrija hrane nespremna za buduće nestašice vode

by bifadmin

Industrija hrane, koja koristi oko 70% sveže vode na planeti, je nepripremljena za njene nestašice koje svetu tek predstoje, stoji u najnovijem izveštaju neprofitne organizacije Ceres. Ovo pitanje trebalo bi da bude prioritetno kompanijama zato što se, prema prognozi UN, do 2050. očekuje rast potrošnje vode od 20% do 30%.

U izveštaju su analizirani strategije i planovi 38 velikih proizvođača hrane i pića. Od mogućih 100 poena za pripremljenost za suočavanje sa ovim problemom, one su u proseku imale 45 poena.

Samo nekoliko kompanija se dobro kotiralo na ovoj listi. Najviši skor među njima imala je Koka-Kola (90 poena), a slede je Unilever i proizvođač pića AB InBev, sa po 83 poena.

Za ovakav rezultat Koka-Kola može da zahvali konstantnom radu na smanjenju potrošnje vode kroz njenu ponovnu upotrebu ali i ulaganje u unapređenje njenih izvora.

S druge strane, među onima koji su najmanje pripremljeni za nestašice vode nalazi se nekoliko proizvođača mesa, koji svi imaju ispod 12 poena. Ovo ne čudi, budući da proizvodnja mesnih i drugih životinjskih proizvoda u totalnoj potrošnji vode na planeti učestvuje sa 27% i čini se da se neće smanjivati.

Istraživači Ceresa su takođe došli do podatka da se ukupno 71% kompanija kroz svoje poslovne planove i investicije bavi rizicima povezanim sa nestašicom vode, ali mnogima od njih ovo pitanje nije prioritetno.

U izveštaju se zaključuje da su u ovoj oblasti najkritičniji poljoprivredni proizvođači, koji troše najviše sveže vode za negu biljaka i prehranu stoke.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar