Home VestiEkonomija Koliko zarađuju stranci u Nemačkoj?

Koliko zarađuju stranci u Nemačkoj?

by bifadmin

Mnogi akademici iz raznih delova sveta devet godina unazad pristižu u najjaču ekonomiju Evrope.

Najnovije istraživanje Instituta za nemačku ekonomiju (IW) pokazuje da mnogi stanovnici Nemačke, koji dolaze iz drugih država, zarađuju čak više od samih Nemaca.

List „Velt am Zontag“ objavio je podatke, zasnovane na statistici zapošljavanja Saveznog zavoda za zapošljavanje, a koji govore da, recimo, Indijci u Nemačkoj koji rade puno radno vreme – u proseku mesečno zarađuju 4.824 evra.

Drugim rečima, to je za maltene 1.300 evra više od zarade Nemaca.

Objavljeni podaci ne govore da je reč o bruto iznosu u kom Nemci prikazuju prosečne zarade, prenosi Feniks magazin. Mnogi akademici iz raznih delova sveta devet godina unazad pristižu u najjaču ekonomiju Evrope, a među njima je najviše matematičara, informatičara, prirodnjaka i inženjera koji rade u takozvanim MINT profesijama.
MINT je skraćenica za matematičare, informatičare, stručnjake na području prirodnih nauka i tehničare. Oni su u Nemačkoj uglavnom plaćeni dosta iznad proseka, a treba imati u vidu da je prosečna mesečna plata Nemaca – 3.541 evro (bruto).

Austrijanci u Nemačkoj zarađuju 4.582 evra, a Amerikanci 4.468 evra.

Takođe se navodi da stalno zaposleni radnici iz Britanije, Kine, Švajcarske, Brazila, kao i oni koji dolaze iz zemalja Beneluksa, takođe imaju prosečnu zaradu iznad granice od 4.000 evra.

I Francuzi u Nemačkoj često zarađuju više od Nemaca, odnosno 3.952 evra. Za razliku od njih, Sirijci imaju relativno nisku prosečnu mesečnu zaradu koja se kreće na nivou do 2.195 evra. Slede Rumuni sa 2.157 evra i Bugari sa prosečnom platom od 2.072 evra.

Izvor: Telegraf

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar