Home VestiEkonomija Oko 68 odsto svetskog bogatstva nalazi u nekretninama

Oko 68 odsto svetskog bogatstva nalazi u nekretninama

by bifadmin

Kina je prestigla Sjedinjene Američke Države po nacionalnom bogatstvu a 68 odsto ukupnog svetskog bogatstva nalazi se u nekretninama, pokazala je analiza konsultantske kuće McKinsey & Co.

Kinesko bogatstvo dramatično je, prema tim podacima, u poslednje dvije decenije povećano čak 17 puta, sa sedam biliona (hiljada milijardi) u 2000. godini, na 120 biliona dolara u 2020. godini, prenio je Bloomberg.

Prema tom istraživanju, ukupno svetsko bogatstvo u proteklih 20 godina poraslo je sa 160 biliona na 514 biliona dolara. Izveštaj analizira 10 država na svietu koje drže ukupno 60 odsto svetskog bruto društvenog proizvoda, a to su Australija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Japan, Meksiko, Švedska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države.

Kada je u pitanju uzlet Kine, on je ubrzan ulaskom te zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju 2000. godine, navode analitičari McKinsey-a.

Sjedinjene Američke Države, koje su Kini ustupile prvo mesto, u poslednjih 10 godina udvostručile su nacionalno bogatstvo, pa ono sada iznosi 90 biliona. U obje velesile više od dve trećine bogatstva nalazi se u rukama 10 odsto najbogatijih porodica, navodi izvještaj.

Sputnik prenosi detalje izveštaja prema kojem se oko 68 odsto svetskog bogatstva nalazi u nekretninama i dodaje da istorijska veza rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) sa rastom bogatstva više ne važi, jer je rast bogatstva nadmašio rast BDP-a. Razlog tome vide u „naduvanom balonu ciena nekretnina“ i upozoravaju da bi rast vrednosti nekretnina mogao da bude nestabilan i mogao da dovede do nove svetske ekonomske krize, slične onoj iz 2008. godine.

U slučaju da se takva kriza dogodi, ona bi ovaj put mogla da teško pogodi Kinu, dok je prethodni put uzdrmala SAD, te da dovede do nestanka trećine svjetskog bogatstva.

U svetsko bogatstvo nijesu uračunate finansijske aktive, zbog toga što su kompenzovane obavezama, navode iz McKinsey-

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar