Home VestiEkonomija Poznati milijarder i „Dr Propast“ predviđaju: „Dolazi pandemija gora od korone“

Poznati milijarder i „Dr Propast“ predviđaju: „Dolazi pandemija gora od korone“

by bifadmin

Američki milijarder Voren Bafet, rekao je u nedavnom intervjuu za CNBC da dolazi još jedna pandemija, koja bi mogla biti gora od aktuelne pandemije.

Loše vesti nema ni takozvani Dr Propast odnosno Nurijel Rubini koji je predvideo ekonomsku krizu iz 2008, a sada tvrdi da su moguća četiri scenarija.

Bafet je uveren da, uprkos tome što je pandemija savladana, svet nije spreman da se nosi sa vanrednim stanjem. Još više ga brinu ekonomske posledice korone koja je, kako tvrdi, najviše pogodila male privrednike.
„U martu prošle godine pandemija je zatvorila hiljade malih preduzeća. Prošla godina je donela najveći pad američkog BDP-a od 1946. godine. Velika preduzeća su dobro prošla, ali još nije sve gotovo“, rekao je Bafet.

Slavni milijarder priznao je u intervjuu da je i sam proživljavao trenutke finansijske neizvesnosti jer nije znao što će se dogoditi s njegovim avio-kompanijama, prenosi Blic.

„Svi znamo da postoji nuklearna, hemijska, biološka i sajber pretnja i da društvo još nije spremno da se nosi s njom, rekao je Bafet. Sledi pandemija kakvu još nismo videli“, zaključuje.

I Nurijel Rubini ili kako ga zovu „Dr Propast“ koji je predvideo svetsku ekonomsku krizu 2008. sada nema loše vesti. Njegova procena sada jeste da postoje četiri scenarija koja se mogu dogoditi, a kako posledica globalne stagnacije i korona-krize.

Najrealniji je, kaže, scenario „pregrevanja“. Ako uzmemo u obzir trenutnu labavu monetarnu, fiskalnu i kreditnu politiku, te postepeno nestajanje korone, i „čepovi“ u lancima snabdevanja bi pregrejali rast i centralne banke bi bile ostavljene u sendviču. Suočene sa zamkom duga i trajnom inflacijom iznad ciljane, centralne banke će skoro sigurno ići linijom manjeg otpora i kasniti u delovanju, čak i ako fiskalna politika ostane labava, tvrdi Rubini.

Rubini kao moguće scenarije pominje i stagflaciju, usporavanje ili scenario „Zlatokose“ koji podrazumevanja smanjenje inflacije.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar