Home Promo Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA odgovorila svim izazovima pandemije

Regionalna škola za javnu upravu – ReSPA odgovorila svim izazovima pandemije

by bifadmin

Regionalna škola za javnu upravu (ReSPA) organizovala je virtuelni, 13. sastanak Upravnog odbora na Ministarskom nivou.

Događaj je okupio uvažene goste – potpredsednike vlada, ministre i zamenike ministara nadležnih za javnu upravu zemalja Zapadnog Balkana, visoke zvaničnike Evropske komisije, OECD/SIGMA i ostale članove ReSPA Upravnog odbora.

Na sastanku je odato priznjanje ReSPA-i na realizovanim aktivnostima i postignutim rezultatima što je uticalo na jednoglasno usvajanje Godišnjeg izveštaja rada ove institucije i budžeta za 2021 – 2022. god.

Ministri ReSPA članica, visoki zvaničnici Evropske komisije i OECD/SIGMA diskutovali su o napretku reforme javne uprave u regionu i tom prilikom usvojili Zajedničku deklaraciju o reformi javne uprave pod nazivom “O afirmaciji, posvećenosti u podsticanju političkog dijaloga, regionalne saradnje i političke pažnje reformi javne uprave na Zapadnom Balkanu”. Ovom Zajedničkom deklaracijom ministri nadležni za javnu upravu u regionu pozivaju na političko vođstvo u sprovođenju reforme javne uprave i veću odgovornost kao i na bolju povezanost procesa planiranja politika i njihovog budžetiranja.

“Ministri su u potpunosti podržali usvajanje Zajedničke deklaracije o reformi javne uprave koja ima za cilj da regionalnu saradnju u ovim reformskim procesima strateški unapredi. ReSPA godinama unazad podržava reformske procese u javnoj upravi zemalja regiona čiji značaj iz godine u godinu raste s obzirom da je reforma javne uprave jedan od tri ključna stuba u procesu proširenja EU, zajedno sa vladavinom prava i ekonomskim upravljanjem. Verujem da je upravo usvojena Zajednička deklaracija još jedna od naših inicijativa koja će rezultirati efikasnijom reformom javne uprave regiona. Zahvaljujemo ministrima koji su njenim usvajanjem još jednom iskazali svoje puno poverenje u naš rad” istakla je Ratka Sekulović, direktorka ReSPA-e.

Na kraju sastanka, g-đa Marija Obradović, ministarka državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije predala je predsedavanje ReSPA-om g-đi Belioza Čoku, direktorki Kabineta pomoćnika predsednika Vlade Republike Albanije. Ministarka Obradović se zahvalila svim zemlјama članicama ReSPA-e na saradnji, kao i ReSPA-i na svim uspešno sprovedenim aktivnostima, tokom predsedavanja Republike Srbije. ReSPA je odgovorila na sve izazove koje je pandemija postavila, prilagođavajući se novim načinima komunikacije. Takođe je istakla da se nada da će sve ono što je zajednički urađeno tokom tog perioda, doprineti dalјem jačanju saradnje u regionu, a u cilјu unapređenja u sprovođenju reforme javne uprave u svim članicama ReSPA-e, veće odgovornosti naših uprava, bolјe povezanosti procesa planiranja politika, kao i njihovog budžetiranja, naročito imajući u vidu da je reforma javne uprave klјučna za sve članice ReSPA-e na njihovom putu priklјučenja Evropskoj uniji.

Nakon zatvorenog dela sastanka, g-din Gregor Virant, direktor SIGMA Programa predstavio je Pregled procesa novih SIGMA izveštaja o proceni zemalja Zapadnog Balkana. G-din Frančesko Molinari, ReSPA ekspert, upoznao je cenjene učesnike sastanka sa oblikovanjem nove digitalne realnosti uz EU kao primer modela za Zapadni Balkan.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar