Home VestiEkonomija „Merkator“ malim akcionarima nudi da izađu iz vlasništva

„Merkator“ malim akcionarima nudi da izađu iz vlasništva

by bifadmin

Akcionari Merkatora će, na zahtev hrvatske Fortenova grupe koja je većinski vlasnik slovenačkog trgovinskog lanca, glasati na skupštini u decembru o istiskivanju preostalih manjinskih akcionara, objavio je dnevni list Delo.

Kako se navodi u tekstu pod naslovom „Merkator napušta Ljubljansku berzu“, Uprava ovog slovenačkog trgovinskog društva je sazvala za 6. decembar skupštinu na kojoj će odlučivati o otkupu akcija manjinskih akcionara koji drže nešto manje od 10 posto deonica koje još nisu u vlasništvu Fortenove.

Ova hrvatska grupacija nudi otkupnu cenu od 36 evra po akciji, objavljeno je u pozivu za sazivanje glavne skupštine. Fortenova je u aprilu ove godine postala većinski vlasnik Merkatora, kada su deonice prenete na tu grupu sa kompanije Agrokor u stečaju.

Fortenova poseduje 90,005 posto udela u Merkatoru, a da bi imala 100-procentno vlasništvo fali joj još 621.251 deonica. Ako svi manjinski akcionari prihvate ponuđenu cenu, Fortenova će izdvojiti nešto manje od 22,4 miliona evra za sticanje preostalih 10 posto akcija Merkatora.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar