Home Vesti Božićno pivo od graška i mariniranog crvenog kupusa hit

Božićno pivo od graška i mariniranog crvenog kupusa hit

by bifadmin

Božićno pivo napravljeno od graška i mariniranog crvenog kupusa na Islandu je postalo veoma popularno među kupcima.

Pivo pod nazivom Ora (Ora Jolabjor) proizvodi mala pivara iz Rejkjavika, a njegov nastanak nadahnut je islandskom božićnom večerom.

Novo pivo sa 5,2 odsto alkohola zamisao je Valgeira Valgeirsona, glavnog pivara u RVK Brewingu.

On je dobru reputaciju stekao proteklih nekoliko godina kada je na tržište izbacio popularna božićna piva od algi, od stabla novogodišnje jelke, pa čak i sušene ribe.

I sam Valgeirson (41) uz osmeh priznaje da je riblje pivo „bilo u najmanju ruku neobično“.

Ovog puta je glavne sastojke novog piva, grašak i kupus, pomešao sa sladom, hmeljem i karanfilićem.
Čak 6.000 limenki rasprodato u nekoliko sati

Valgeirsonova pivara godišnje proizvede tek 50.000 litara piva, što je kap u moru u poređenju sa proizvodnjom međunarodnih pivarskih konglomerata.

Dosad je proizveo 6.000 litara svoje najnovije „izmišljotine“, koja je potom onlajn prodata islandskoj državnoj firmi za proizvodnju piva Vinbudin.

Prva serija od 6.000 limenki rasprodata je u roku od nekoliko sati, a nedugo nakon toga otišlo ih je još 18.000.

Valgeirson kaže da je kombinacija graška i kupusa simbolična za Islanđane jer tradicija kombinovanja dva priloga na Božić datira još iz vremena kad se zimi teško dolazilo do svežih namirnica.

„Iznenadio me je dobar ukus ovog piva“, rekao je 51-godišnji savetnik u vladi Hedin Unsteinson, a njegov kolega Nils Bjarki Finsen uporedio ga je sa engleskim gorkim pivom, istakavši da je prijatno iznenađen jer je očekivao da će se više osećati ukus povrća.

Dodao je da u narednim godinama očekuje još neobičnih ukusa iz Valgeirsonove pivare, te je uz smeh istakao kako se sledeće godine nada „pivu od jetre bakalara“.

Izvor: Hina

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar