Home VestiPolitika i društvo Da li se Bečlije švercuju u gradskom prevozu?

Da li se Bečlije švercuju u gradskom prevozu?

by bifadmin

U gradskom saobraćajnom preduzeću Bečke linije radi do sto kontrolora dnevno. U 2021. godini 2,7 odsto putnika koji su kontrolisani nisu imali karte za prevoz. Kao i prošle godine udeo putnika koji ne plaćaju karte je jako nizak. U 2020. godini je taj procenat iznosio svega dva odsto.

„Beč ima jednu od najboljih svetskih mreža javnog prevoza i to po veoma pristupačnoj ceni. Drago mi je da većina putnika koristi ovu uslugu uz odgovarajuću kartu“, izjavio je Peter Hanke, član gradskog veća zadužen za gradski prevoz.

Svako ko je uhvaćen bez karte mora da plati kaznu u visini od 105 evra. Ukoliko se kazna ne plati odmah, iznos se povećava na 115 evra. „Sa svakodnevnim kontrolama obezbeđujemo da sistem bude fer. Ukoliko neko nije platio kartu, kontrolori mu na licu mesta izdaju najskuplju kartu koju imamo, a to je pojednačna premijum vožnja u vrednosti od 105 evra“, objašnjava Aleksandra Rajnagl, direktorka Bečkih linija.

U 2021. godini je kontrolisano tri miliona, a u 2020. godini 3,2 miliona putnika. U Berlinu se tri odsto građana vozi bez karte, dok u Hamburgu ili Frankfurtu taj udeo iznosi pet odsto, a u Parizu deset.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar