Home Promo Dodela godišnjih nagrada za pokretače promena 2021.

Dodela godišnjih nagrada za pokretače promena 2021.

by bifadmin

Beogradska otvorena škola (BOŠ) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) organizovaće sutra, 8. decembra 2021. dodelu nagrada najboljim pokretačima promena u tekućoj godini. Ovo priznanje slavi motivisane građane koji istrajavaju u naporima da poboljšaju živote svojih sugrađana u oblastima kao što su razvoj lokalne zajednice, pristup socijalnim uslugama, zagađenje životne sredine, dostupnost kulturnih sadržaja.

Pokretači promena za 2021. godinu će primiti nagrade u četiri kategorije:

1. Saradnjom do promene (primer dobre prakse i uspešne saradnje između javnih vlasti i organizacija civilnog društva) – Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije
2. Prvi glas građana (kampanja koja je kroz svoje aktivnosti javnog zagovaranja pokrenula veliki broj građana oko nekog cilja) – Udruženje građana „Volim Padinjak“
3. Pohod na aktivizam (inicijative neformalne grupe) – Ženski solidarni front Vranje i Unija Treći Beograd
4. Pokretač promena (pojedinac/pojedinka koji se istakao/la u zagovaranju) – Zvezdana Luković i Milica Nikolić

Nakon dodele nagrada uslediće panel diskusija Otpornosti građana u aktivizmu, gde će se razgovarati o ličnim i kolektivnim preprekama na koje nailaze aktivisti u svom delovanju. Učesnici panela su Aida Ćorović, aktivistkinja za ljudska prava, Milja Vuković, aktivistkinja, Zero & Low Waste Serbia, Doris Rafajlovski, psihološkinja i psihoterapeutkinja pod supervizijom. U okviru diskusije učesnici će pokušati da objasne na koje načine građani, aktivisti mogu postati rezilijentniji tj. otporniji i prevazići sve goruće izazove.

Ovaj događaj je organizovan u okviru projekta „Aktivni građani: bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju” koji podržava USAID, a sprovodi BOŠ u saradnji sa Beogradskim fondom za političku izuzetnost (BFPE) i Balkanskom istraživačkom mrežom (BIRN) Srbija. Četvorogodišnja inicijativa pokrenuta u novembru 2018. godine ima za cilj unapređenje prakse javnog zagovaranja u civilnom društvu, prakse koje zastupaju interese lokalnih zajednica i aktivno uključuju građane u svoj rad.

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar