Home VestiEkonomija Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biće pet puta manji nego što je sad

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku biće pet puta manji nego što je sad

by bifadmin

Dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku od decembra sledeće godine biće pet puta manji nego što je sad. Tako, umesto 0,25, u mleku neće smeti da bude ove kancerogene materije više od 0,05 mikrograma po litru. Koncentracije ove materije, već godinama su u Srbiji na klackalici, naročito što je naša zemlja područje koje je podložno ovoj gljivici. Uz to, pamti se i afera aflatoksin 2013. godine, koja je prodrmala mlekre, proizvođače ali i tadašnje političare.

Izmenjeni Pravilnik o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenti (zagađivači) u hrani, za aflatoksin počinje da važi od 1. decembra 2022, a stručnjaci smatraju da će najviše problema kod prilagođavanja, imati mali proizvođači. Ništa lakše neće biti ni malim mlekarama, koje, u najvećem broju slučajeva, nisu ni kotrolisale nivo ovog mikotoksina.

– Proizvođači mleka su se prilagodili, ali treba to da urade i oni koji prave stočnu hranu – rekla nam je Sanja Bugarski, predsednik Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine. – To se najviše odnosi na firme koje lageruju kukuruz i sve ostale komponente koje se koriste za smešu hrane za životinje, a može da sadrži aflatoksin. Ti smeštajni kapaciteti moraju da budu kako treba. Da zrno bude dobro osušeno pre nego što se skladišti.

Većina proizvođača, koji mleko predaju „Imleku“, već ima evropske granice dozvoljenog aflatoksina. Ova kompanija, kako nam je Bugarski ispričala, mleko izvozi, i ograničenje za njih je 0,05 mikrograma po litru.

– Kada se i desi da je procenat ove materije u mleku veći od 0,05, stizale su destimulacije, pa smo bili primorani da i o tome vodimo računa – ističe Bugarski. – Za ostale mlekare nisam sigurna koliko su se uopšte i bavile aflatoksinom. Kada bude počeo pravilnik da važi moraće da se usklade. Ali, mi smo takvo podneblje, gde je pojava aflatoksina u stočnoj hrani česta. Zbog klime i temperature. Inače, ne postoji studija koja je dokazala uticaj aflatoksina na ljude. Ne treba zaboraviti ni da ga najviše ima u orašastim plodovima, ali je suština u tome koliko se pojede.

U kompaniji „Imlek“ kažu da oni podržavaju ovu odluku i inicijativu, da se propisi prilagode standardima EU.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar