Home VestiEkonomija EU planira da unapredi radna prava zaposlenih u “gig ekonomiji”

EU planira da unapredi radna prava zaposlenih u “gig ekonomiji”

by bifadmin

Evropska komisija objavila je nacrt zakona koji će unaprediti prava uposlenika u “gig ekonomiji”, kao što su na primer vozači Ubera ili dostavljači hrane.

Sve je više platformi koje opslužuju na desetine hiljada korisnika a da imaju veoma malo zaposlenih. Ove kompanije imaju neku vrstu ugovora sa svojim radnicima, ne nudeći im osnovna radna prava, i angažujući ih “s vremena na vreme”, odnosno kada radniku i poslodavcu odgovara. Problem s takvim načinom rada je taj što ovi ljudi nemaju prava na plaćeni odmor, bolovanje i sl.

EU međutim planira da ispravi ovu grešku. Ona će pokušati da čvršće reguliše rad ovih kompanija tako što će ih primorati da svoje radnike klasifikuju kao zaposlene koje moraju platiti onoliko kolika je propisana minimalna zarada u datoj zemlji. Ako zakon prođe, pomenute platforme će morati da obezbede svojim zaposlenim i plaćeni odmor, ali i doprinose za penziju.

Propisi koji su u pripremi zahtevaju i veću transparentnost u poslovanju ovih kompanija. Na primer da javnosti bude poznato kako rade njihovi algoritmi za nadzor i evaluaciju radnika i postavljanje zadataka istima, koje je ponekad teško ispuniti.

To je prethodno pokušala da uradi savezna američka država Kalifornija ali ovaj pokušaj se završio neslavno.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar