Home VestiEkonomija Kripto prevare u 2021. godini: „Povuku tepih“ pa nestanu

Kripto prevare u 2021. godini: „Povuku tepih“ pa nestanu

by bifadmin

Kripto-prevaranti ukrali su oko 7,7 milijardi dolara, što je za 81 odsto više u odnosu na 2020. godinu. Više od 2.8 milijardi dolara došlo je od takozvanog “povlačenja tepiha”- najčešće kripto prevare, u kojoj developeri postave nešto što izgleda legitimno da bi, nakon obmane investitora, nestali.

Izveštaj o godišnjoj vrednosti kripto- prevara obezbedila je platforma Chainalysis, kompanija za analizu blokčejn podataka, piše blog.chainalysis.

Kod povlačenja tepiha, prevaranti isprazne sredstva iz fonda likvidnosti, šaljući vrednost tokena na nulu i potom nestanu. Jedna od najvećih ovogodišnjih prevara jeste Thodex- turska berza na kojoj su korisnici izgubili približno dve milijarde dolara, nakon čega je CEO berze iznenada nestao.

Druga veća prevara povlačenja tepiha jeste “Squid token”, baziran na Netflix seriji “Squid Game”, u kojoj su korisnici izgubili oko 12 miliona dolara vrednosti.

U 2020. godini, kripto- prevare su pale u odnosu na 2019. godinu, ali su 2021. odskočile za 81 odsto. Chainalysis tvrdi da, zbog orijentisanosti ka novim korisnicima, skamerske kampanje predstavljaju ozbiljnu prepreku za buduće usvajanje kriptovaluta, prenosi Bankar.me.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar