Home VestiEkonomija Na pijacama raste promet prerađevina od voća, pad beleže drva za ogrev

Na pijacama raste promet prerađevina od voća, pad beleže drva za ogrev

by bifadmin

Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji za prvih devet meseci ove godine, u odnosu na isti period prethodne, veći je za 4,4 odsto.

U tom periodu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, u ukupnom prometu povrće je učestvovalo sa više od 33 odsto, voće i grožđe su činili 20 odsto prometa, živina i jaja 13,6 odsto, mleko i mlečni proizvodi 13,5 odsto.

Najveći rast prometa zabeležen je kod prerađivina od voća, veći od 28 odsto, ali su se i med i proizvodi od meda u istom periodu prodavali za čak 27 odsto više nego godinu dana ranije.

I žitarice, mleko i meso, ali i povrće i voće beležile su rast prometa, dok su se jedino drva prodavala manje i to 35 odsto manje od početka ove godine nego u prvih devet meseci prošle.

Gledano po određenim proizvodima, slika je šarenolika, najveći rast prometa imali su prodavci pomorandži (27 odsto), kajmak se prodavao 21 odsto više, kao i med, dok je tražnja veća bila i za pasuljem, kukuruznim brašnom, orasima, limunom i jajima.

Promet na pijacama je za prvih devet meseci ove godine pao kada se radi o krompiru, paradajzu, krastavcima, kupusu, ali i breskavama i siru. Najveći pad prometa, od 45 odsto, zabeležili su prodavci ogrevnih drva na pijacama.

Izvor: Danas

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar