Home Vesti Poslovni velikani i njihovi rituali

Poslovni velikani i njihovi rituali

by bifadmin

Svašta možete na internet stranicama pronaći o navikama poslovnih velikana. Ovo su neki primeri ‘čudaka’ i njihovih dnevnih rituala

Svi medijski eksponirani velikani biznisa od Brensona i Bila Gejtsa do Zakerberga i aktuelnog Džeka Dorsija koji je nedavno napustio čelo Twitter-a, uzor su ostatku poslovnog sveta, njihovih ambicioznih naslednika. I to ne samo u poslovnim potezima i pravljenju novca, već i u onim svakodnevnim navikama.

Zna se da je Stiv Džobs (Apple), uzor mnogima, jeo nedeljama samo jednu vrstu hrane. Jabuke, šargarepe sa limunom su bile danima na njegovom meniju. Od mladosti je malo jeo sa periodima gladovanja. Kako bi njegovi biografi napisali Džobs je sledio minimalizam i u hrani i u dizajnu. Danas bi se njegov način ishrane popularno nazvao fasting, termin i način ishrane izuzetno popularan poslednjih nekoliko godina. Kupao se jednom sedmično pogotovo kada je bio na voćnoj dijeti.

Rituali

Ričards Brenson neizostavno pije 20 šolja čaja dnevno. English breakfast, isključivo.

Za Zakerberga se zna da jede meso, ali samo meso životinje koju sam ulovi. Izjavio je za Fortune magazin da želi da bolje upozna svet time što će kroz lično iskustvo naučiti da jedno biće mora da umre da bi on pojeo meso. Tako je 2011. počeo sa kuvanjem lososa, a nastavio klanjem životinja čiju je finalnu obradu poverio mesarima iz okoline Senta Kruza. Ako se nađe u restoranu, jede vegetarijanske obroke.

Džek Dorsi je aktuelan poslednjiih dana zbog vesti o povlačenju sa čela Twitter-a, pa je potegnuta i tema o njegovim dnevnim navikama i promeni imidža. Pored podsećanja da Dorsi jede samo jedan obrok dnevno (ribu, piletinu, artičoke, crnu čokoladu i ribizle) i da vikendom gladuje što je za njega neverovatno iskustvo, pojavili su se i novi zanimljivi detalji.

Na primer, vrlo je precizan kada je spavanje u pitanju. Spava uvek u isto vreme kako bi imao što veće koristi od REM faze u kojoj se stimulišu delovi mozga zaduženi za učenje.

Svaku zoru započne u ledenoj kadi. Voli kada iz toplog kreveta uleti u vodu sa ledom jer mu to, kako kaže, odblokira neke delove mozga i dobije volju da uradi bilo šta. Isto radi i Tim Kendal, nekadašnji Pinterest izvršni direktor i sadašnji direktor Moment-a. Voli da počne svaki dan u ledenoj vodi, pet minuta.

U kući Dorsi ima sto za kojim stoji i nad kojim je lampa sa infrared sijalicom, a poznato je da ovaj deo spektra svetlosti podmlađuje kožu, brzo regeneriše i uklanja sve nepravilnosti.

Svakog dana, kako je izjavio za Make It, radi vežbe sedam minuta. Nema ličnog trenera i ne želi ga.

Meditira dva puta dnevno, ujutru i uveče po sat. Pre tri godine na svom Twitter nalogu je objavio fotografije sobe, vrlo skromno opremljene, i kupatila gde boravi deset dana i meditira od četiri do devet uveče. Nema vesti, televizije, telefona, čitanja, pisanja, vežbanja. Soba je u indijskoj regiji poznatoj po meditaciji i svecu Mahima Darmi koji je živeo 109 godina. Možda su boravci u Indiji uticali na promenu Dorsijevog imidža i odabir narandžastih majica uz dužu bradu koja je nov detalj.

Ilon Mask ceo svoj dan deli na segmente od pet minuta, šta god da radi. U kojoj god da je firmi, da li spava ili ruča, svoje vreme deli na pet minuta. Da li zbog analize urađenog ili čistog sujeverja, ne zna se, nije izjavio.

Tvorac Nintendo-a Šigeru Mijamoto ima neobičnu naviku da meri predmete oko sebe. Prvo od oka proceni koliko bi predmet mogao biti visok, zatim ga metrom izmeri (što podrazumeva da metar uvek ima sa sobom).

Zanimiljivo za jednu predsednicu – Sara Blejkli (Spanx) svako se jutro pre posla vozi kolima sat vremena. Ne vozi toliko jer joj je posao od kuće udaljen sat vremena vožnje, već zato što najbolje razmišlja dok vozi. Inače, zgrada u kojoj živi nalazi se pored zgrade gde joj je kancelarija.

Majkl Kors, dizajner i kreativni direktor firme Michael Kors, svakog dana godinama nosi crno odelo, svakog dana, isti model. Kaže da nije sujeverje već ušteda vremena u odabiru šta da obuče.

Možda vam neke od ovih dnevnih navika uticajnih biznismena nisu ni neobične ni čudne. Uzmite samo u obzir koliko su ovi ’čudaci’ koji menjaju svet posvećeni dnevnom ritmu i ne odustaju od svojih odluka i rituala i biće vam dovoljno.

A, možda je ključ u rečenici bivše žene Ilona Maska Žastin: „Ekstreman uspeh je rezultat ekstremnih ličnosti“. Na to se može nadovezati izjava bivše dame Bila Gejtsa: „… to su čudaci prinuđeni da istražuju svet na neobičan i izazovan način“.

Izvor: Bonitet

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar