Home VestiEkonomija Svaki dan privreda i stanovništvo se zadužuje 7,5 miliona evra od banke

Svaki dan privreda i stanovništvo se zadužuje 7,5 miliona evra od banke

by bifadmin

Zajednički dug stanovništva i privrede prema bankama prestigao je na kraju novembra cifru od 26,3 milijarde evra. Samo za mesec dana zadužili smo se oko 32 milijarde dinara ili približno 272 miliona evra. U proteklih pola godine svakog dana naši ljudi i firme zajmili su od banaka oko 7,5 miliona evra.

Poslednji kreditni izveštaj Udruženja banaka Srbije pokazao je da se do kraja prethodnog meseca stanovništvo zaduženo 42 odsto ukupnog duga – 11,1 milijarde evra. Više od polovine duguje privreda oko 14,6 milijarde, a preduzetnici još oko pola milijarde evra.

Najviše porasle potrošačke pozajmice

– Za mesec dana dug je porastao za oko jedan odsto, a od prošle godine to je povećanje od 8,9 procenata – podatak je izveštaja UBS. – Stanovništvo i preduzetnici su se zadužili više od 10 odsto, a preduzeća 7,7 procenata.

Prema vrstama kredita, za godinu dana ubedljivo su najviše porasle potrošačke pozajmice – 25 procenata. Na osnovu njih iznos duga je oko 191 miliona evra, ali je samo godinu dana ranije bio za oko 30 miliona manji.

Najveći udeo u celokupnom dugu, ipak, zauzimaju gotovinski krediti. Trenutno se otplaćuje oko pet milijardi evra preko ovih zajmova. Malo manje – 4,6 milijardi evra iznosi dug po stambenim kreditima, koji za godinu dana zauzimaju vicešampionsko mesto po skoku – za 16,7 procenata porastao je za godinu dana. Nisu zanemarljivi ni krediti koje uzima poljoprivreda, koji takođe iz godine u godinu rastu, a naročito u mesecima posle korone. Na kraju prethodnog meseca taj dug je bio oko 672,2 miliona evra.

– Ukupno učešće docnje u dugu za bankarske kredite 30. novembra je bilo 3,2 odsto, dok je na isti dan 2020. godine bilo 3,6 procenata – stoji u Izveštaju. – Udeo docnje kada su u pitanju pozajmice pravnih lica je 3,6 procenata, preduzetnika – 3,5 procenata, a stanovništva 2,6 odsto. Udeo docnje u ostatku duga kod lizing ugovora je 5,2 odsto. Najviše se kasni u pokrivanju minusa na računu, gde je u docnji 11,2 odsto duga.

U minusu tri odsto računa

Za oko pet procenata porastao je i broj tekućih računa kojih je na kraju prošlog meseca bilo više od 8,3 miliona. NJih je otvorilo 5,6 miliona klijenata banaka. Broj računa koji su skliznuli u nedozvoljeni minus je 241.886, a 42.185 dinara je prosečan iznos dozvoljenog prekoračenja.

Izvor: Novosti

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar