Home VestiEkonomija Ulaganja u vino isplativija od ulaganja u zlato

Ulaganja u vino isplativija od ulaganja u zlato

by bifadmin

Prošla godina bila je rekordna za investitore u skupocena vina, ali je ova oborila sve prošlogodišnje rekorde, kažu stručnjaci. Cena najtraženijih finih vina je porasla za petinu, što je onima koji su mudro ulagali donelo veći povrat novca nego što bi to učinilo investiranje u zlato na primer.

Za mnoge od nas kupovina vina nije baš pametan trošak, jer će ono u kratkom roku nestati. Ukoliko je loše još vas posle toga može boleti i glava.

Međutim, oni koji profesionalno ulažu u vino nemaju razlog za glavobolju – u 2021. je kvalitetno vino donosilo veće prinose nego prethodne godine, koja je takođe bila dobra za kolekcionare. Šta više, ono je obezbeđivalo bolji povrat investicije nego ulaganje u zlato ili Dau Džons.

Ovo bar kaže Najt Frenk indeks luksuznih ulaganja, koji meri investicioni potencijal kolekcijskih artikala kao što su umetnine, oldtajmeri ili vino.

Niske kamatne stope podstiču alternativna ulaganja

Sa ocenom ovog indeksa saglasni su i na globalnoj berzi za trgovinu vinom Liv-ex, gde kažu da je ovo piće u 2021. bilo atraktivnije nego mnoge tradicionalne investicije.

Tako je na primer lista koja prati cenu 100 najtraženijih vina zabeležila rast od 21 odsto, dok je, poređenja radi, Dau Džons indeks porastao za 14,4 odsto a zlato čak i palo za četiri procenta.

Najviše je porasla cena Šampanjca Salon 2002 koja se gotovo udvostručila na 13.345 dolara, ali i burgundinca Domejn Armand Ruso Šambertan Grand Kru 2021 koja je podignuta sa 22.820 na 39.630 dolara.

Ovaj rast je još značajniji ako se ima u vidu da se odnosi na prethodnu godinu koja je bila rekordna za ulagače u vino.

Analitičari kažu da investiranje u alternativna dobra oštro raste zbog niskih kamatnih stopa, zbog kojih je velika količina novca usmerena u bilo šta što donosi zaradu. To međutim neće trajati zauvek. Zato su mnogi od njih zabrinuti šta će se desiti sa ovim tržištem kada se ekonomska situacija normalizuje.

Izvor: Food and wine

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar