Home VestiEkonomija Boing ulaže u razvoj letećih taksija

Boing ulaže u razvoj letećih taksija

by bifadmin

Boing će uložiti dodatnih 450 miliona dolara u kompaniju Visk kako bi podržao razvoj budućih bespilotnih letećih taksija, saopšteno je iz Boinga danas.

Kalifornijska firma Visk, koja je u vlasništvu Boinga i “Kiti Hoka”, kompanije za vazdušna vozila koju je pokrenuo suosnivač Gugla Lari Pejdž, jedna je od par desetina koja razvija električne automobile s vertikalnim poletanjem i sletanjem (eVTOL), a od drugih se razlikuje po tome što je fokusirana na autonomni let, odnosno na leteće vozilo bez pilota, prenosi Rojters.

“Naše stanovište je da je to velika strateška prednost Viska, prelazak pravo na samoleteće vozilo”, rekao je Mark Alen glavni direktor za strategiju Boinga.

Odluka da se preskoči generacija letećih automobila kojima upravlja pilot, a koje razvijaju nezavisne startap kompanije i neke grupe za vazduhoplovstvo, znači da će Viskova bespilotna leteća vozila biti uvedena u službu kasnije, odnosno posle 2024. godine koju je većina konkurenata utvrdila kao ciljani datum.

Boing je odbio da navede rok za lansiranje svog, kako kaže, Visk putničkog vozila šeste generacije, a neki izvori iz te industrije otkrivaju da je u opticaju ideja da njegova sertifikacija počne oko 2028.

Iz Boinga tvrde da će to biti prvo autonomno vazdušno vozilo za prevoz putnika koje će biti sertifikovano u Sjedinjenim Državama.

Izvor: Tanjug
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar