Home VestiPolitika i društvo Da li je moguće istovremeno biti zaražen sa dva soja kovida?

Da li je moguće istovremeno biti zaražen sa dva soja kovida?

by bifadmin

Svetom sada uglavnom kruže dva soja koronavirusa, delta i omikron.

Stručnjaci za zarazne bolesti i epidemiolozi pokušali su za Health da objasne kakva je mogućnost zaraze s dva soja istog virusa i šta to znači za zdravlje.

Iako dvostruka infekcija nije uobičajena, postoje najmanje tri dokumentovana slučaja zaraze s dva soja koronavirusa u isto vreme, piše Health.

Naučni rad, predstavljen na Evropskom kongresu kliničke mikrobiologije i infektivnih bolesti prošlog leta, otkrio je slučaj devedesetogodišnje žene iz Belgije koja je imala alfa i beta varijantu virusa. Posle nekoliko dana žena je umrla, a izvor dvostruke infekcije lekari nisu uspeli da objasne.

Izlaganje obema varijantama

Drugi rad, iz aprila 2021. godine, objavljen u časopisu „Virus Research“, identifikovao je dva pacijenta u tridesetim godinama, u Brazilu, koji su bili zaraženi s dve varijante virusa, oba s blagim simptomima.

Iako još nema dokumentovanih izveštaja o koinfekciji varijantama delta i omikron, lekari kažu da se to, s molekularne tačke gledišta, može dogoditi. Treba napomenuti da u sva tri slučaja stručnjaci nisu bili sigurni u izvor dvostruke zaraze.

„Zamislite da ste u punom kafiću gde ima više zaraženih, neki s omikronom, neki s deltom, svi oni izbacuju čestice u vazduh, izlažući vas obema varijantama. Na taj način možete dobiti obe varijante“, kaže dr Tomas Ruso sa Univerziteta Bafalo.

Dvostruka infekcija ne znači jače simptome

Omikron inficira jedne ćelije, delta druge. Kada virus uđe u telo, čestice se neće vezati za svaku pojedinu ćeliju, tako da se kod koinfekcije različiti sojevi virusa vežu za različite ćelije u isto vreme.

Osim istovremeno, različitim sojevima možete se zaraziti u bliskom sledu, iako je ovaj scenario manje verovatan, zbog imuniteta koji telo počinje da razvija kod prve zaraze. To se događa i kod drugih infekcija, na primer kod gripa.

A kako ćete znati da li imate oba prevladavajuća soja virusa istovremeno?

Verovatno nećete znati jer PCR testovi i brzi testovi ne rade genomsko sekvenciranje virusa. Ni ne morate da znate koju varijantu virusa imate, jer to ne utiče na lečenje.

Istovremena infekcija sa dva virusa ne znači da ćete imati jače simptome, bolest će izgledati kao tipična infekcija koronavirusom. Malo je verovatno da bi to imalo veći patofiziološki uticaj.

Kako omikron počinje da nadmašuje delta varijantu zbog tako munjevitog širenja, šanse za koinfekciju su manje.

Izvor: Telegram.hr

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar