Home VestiEkonomija Drastičan pad akcija Netfliksa

Drastičan pad akcija Netfliksa

by bifadmin

Akcije digitalnog giganta Netfliksa su pale za skoro 20 odsto nakon zatvaranja američkih berzi i loših rezultata poslovanja u četvrtom kvartalu prošle godine koje je kompanija juče objavila, prenosi portal Marketwatch.

Ponašanje brokera u pauzi između dva radna dana na Njujorškoj berzi ukazuje da bi tržišna kapitalizacija kompanije mogla da se umanji za oko 45 milijardi dolara, odnosno da bi akcije izgubile skoro dve godine rasta.

Netflik je objavio da se njegov prihod međugodišnje uvećao za tačno 16 odsto i dostigao 7,71 milijardi dolara.

I profitfirme je skočio u odnosu na 2020. godinu za skoro 12 odsto na 607 miliona dolara.

Smanjenje vrednosti akcija nije neuobičajeno nakon isplate dividendi za odgovarajući kvartal, ali je drastičan izazvan poslovnim rezultatima koji su u poslednjem tromesečju 2021. godine bili lošiji od procena analitičara i najava same kompanije.

Konkretno, kompanija je očekivala da će u tom periodu privući 8,5 miliona pretplatnika, dok je stvaran broj novih korisnika porastao za 8,28 miliona.

I ovaj broj je ipak bio malo iznad revidirane procene analitičara, koji su očekivali oko 8,13 miliona novih pretplatnika.
Akcije Netfliksa beleže skoro konstantan pad od 31. decembra, a trenutno imaju vrednost od oko 393 dolara.

Problem je dublji, jer konkretne brojke pokazuju da su severnoamerička tržišta (SAD i Kanada) u fazi zasićenja, pa je svega deset odsto novih korisnika došlo iz ovih, za Netfliks najvažnijih, država.

Striming platforma je u nedeljama pre objavljivanja poslednjih kvartalnih rezultata povećala cenu pretplate u Sjedinjenim Američkim Državama, za jedan ili dva dolara, zavisno od paketa.

Izvor: Nova ekonomija

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar