Home VestiEkonomija Hrvatska: Protivno svim pravilima, 40 šefova centralne banke trgovalo hartijama od vrednosti

Hrvatska: Protivno svim pravilima, 40 šefova centralne banke trgovalo hartijama od vrednosti

by bifadmin

Hrvatsku trese novi finansijski skandal nakon otkrića da su zaposleni u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB), koja nadzire rad privrednih društava u finansijskom sektoru, trgovali hartijama od vrednosti (HoV) banaka, piše Blic.

Više od 40 zaposlenih u HNB je trgovalo u poslednjih 20 godina vrednosnim hartijama banaka, objavio je pod naslovom „Eksluzivno“ portal Index.hr, dodajući da je zabeleženo ukupno više od 400 transakcija u vrednosti većoj od deset miliona kuna (1,3 miliona evra).

Pozivajući se na uvid u dokumentaciju istorije transakcija Centralnog klirinškog i depozitarnog društva (SKDD), Index tvrdi da se među onima koji su u poslednjih 20-ak godina trgovali hartijama banaka nalaze i aktuelni guverner HNB Boris Vujčić, njegova zamenica Sandra Švaljek, bivši viceguverneri, aktuelni i bivši direktori unutar HNB-a, i drugi zaposleni u centralnoj banci.

„Reč je o dosad najvećoj aferi unutar bankarskog sistema, a čini se da će poslednju reč imati strani regulatori poput Evropske centralne banke (ECB), te Evropskog nadzornog tela za bankarstvo (EBA), jer sve upućuje na to da se radi o kaznenom delu zloupotrebe povlašćenih informacija, kao i nečemu što ECB strogo zabranjuje“, piše u tekstu.

HNB obavlja nadzor banaka prikupljanjem i analizom izveštaja i informacija i kontinuirano prati poslovanje banaka. Zaposleni HNB-a, kako se objašnjava, u određenom trenutku tako raspolažu informacijama o poslovanju banaka koje nisu dostupne javnosti i na temelju kojih onda mogu da donose odluke o trgovanju HoV tih istih banaka o kojima imaju povlašćene informacije, navodi Index.hr.

Izvor: Blic

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar