Home VestiEkonomija Inflacija u evrozoni na rekordnom nivou

Inflacija u evrozoni na rekordnom nivou

by bifadmin

Inflacija u evrozoni porasla je u decembru 2021. godine na 5% međugodišnje, što je novi rekordan nivo, prema današnjim preliminardnim podacima statističke službe Evropske unije, Evrostata.

Međugodišnja inflacija u monetarnom bloku iznosila je u novembru 4,9%.

Rastu indeksa potrošačkih cena u evrozoni u decembri najviše je doprinelo poskupljenje energenata od 26% na godišnjem nivou, dok su cene hrane, alkohola i duvana povećane za 3,2%, neenergetskih industrijskih proizvoda za 2,9%, a usluga za 2,4%, objavljeno je na veb sajtu Evrostata.

Najviše stope inflacije među državama članicama evrozone zabeležene su u decembru u Estoniji od 12% na godišnjem nivou, i Litvaniji od 10,7%, dok su najniže stope registrovane na Malti, 2,6%, i u Portugaliji 2,8%.

Visoka stopa rasta potrošačkih cena u evrozoni proteklih meseci glavna je tema u menadžerskim krugovima u kojima se raspravlja o tome da li bi Evropska centralna banka (ECB) trebalo da zauzme agresivniji stav u borbi protiv inflacije.

ECB je prošlog meseca saopštila da će do kraja marta okončati korona program kupovine obveznica, uveden pre dve godine kada je izbila pandemija, ali je istovremeno obećala da će nastaviti sa kupovinama u okviru drugog, redovnog programa podsticaja tokom 2022.

Evro je ojačao danas za 0,2% prema dolaru, i trgovao se na nivou od oko 1,131 USD do sredine jutra.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar