Home VestiIT i nauka Kako su tačno vakcine uticale na vrednost muzičkog servisa Spotify?

Kako su tačno vakcine uticale na vrednost muzičkog servisa Spotify?

by bifadmin

Prvo je kantautor Nil Jang objavio je da će povući svoju muziku sa poznatog striming servisa, jer ne želi da se emituje na platformi na kojoj podkast Džoa Rogana „širi dezinformacije o vakcinama protiv kovida-19“. Potom su njegovim stopama krenule još neke kolege, što je dovelo do toga da Spotify u naredna tri dana izgubi 2,1 milijarde dolara tržišne kapitalizacije.

Ali, vratimo se na početak. Roganov podkast je jedan od najslušanijih na platformi Spotify, i verovatno zato ona nije htela da ga se odrekne iako već mesecima brojni naučnici i medicinski stručnjaci ukazuju da je on krivac za širenje laži o korona virusu.

Njihov stav zastupa i muzičar Nil Jang. “Spotify je postao mesto za širenje dezinformacija o kovidu koje su opasne po život”, rekao je na svojoj veb stranici i dodao: “Laži se prodaju za novac”. Iz tog razloga objavio je da će povući svoju muziku sa pomenutog servisa za strimovanje. Njegov primer sledila je pevačica Džoni MIčel, rekavši da ne može biti na strani neodgovornih ljudi koji šire laži opasne po ljudske živote.

U samo tri dana od Jangove objave, vrednost akcija Spotify-a je toliko pala da je izgubio 2,1 milijarde dolara vrednosti. Početkom januara vrednost njegove akcije je bila iznad 244 dolara, a u petak, poslednji dan trgovanja prošle nedelje, 172 dolara.

Zašto se Spotify ne odriče Rogana?

Iako iz godine u godinu privlači nove korisnike, Spotify to čini sporije od nekih konkurenata. On polako gubi tržišni udeo zbog pojave novih igrača na tržištu platformi za striming muzike, posebno onih iza kojih stoje jake kompanije, poput YouTube Music, Tencent Music isl.

Baš iz tog razloga počeo je više da se oslanja na podkaste nadajući se da će njima privući još korisnika pored onih koji tu najčešće dolaze da slušaju muziku. Podkast Džoa Rogana je jedan od najstarijih i najslušanijih. Ovaj čovek je od 2009. do danas snimio 1.800 epizoda u kojima su gostovala veoma poznata imena poput Ilona Maska, Kventina Tarantina i Bernija Sandersa, ali i osobe za koje šira javnost smatra da ne bi trebalo da im se daje medijski prostor poput Aleksa Džonsa, koji je zbog širenja teorija zavere suspendovan sa mnogih društvenih mreža.

Međutim, izgleda da nisu problem ni isključivo gosti. Rogan i sam ima neke izjave koje se kose sa zvaničnom zdravstvenom politikom. On je, primera radi, pozvao mlade i zdrave osobe da se ne vakcinišu protiv kovida jer ova bolest za njih nije opasna. To je prouzrokovalo talas negodovanja ali i podrške u javnosti.

A onda je došlo do nesuglasica i sa muzičarima, na kojima je Spotify izgradio svoj poslovni model. Međutim, tada je striming servis, bar kako javnosti izgleda, stao na stranu onoga ko mu donosi više novca – Rogana. Zato su mnogi muzičari ljuti na Spotify i tvrde da on više nije u muzičkom biznisu već je prerastao u tehnološku platformu.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar