Home VestiEkonomija Nemiri u Kazahstanu podigli cenu uranijuma za osam odsto

Nemiri u Kazahstanu podigli cenu uranijuma za osam odsto

by bifadmin

Zbog nemira u Kazahstanu, inače najvećem svetskom proizvođaču uranijuma, porasla je cena ovog energenta koji se koristi za gorivo nuklearnih reaktora, odnosno za proizvodnju struje pomoću nuklearki.

Da podsetimo, do nereda je prvobitno došlo zbog rasta cena goriva. Ovo poskupljenje izvelo je Kazahstance na ulice, a njihovi protesti pretvorili su se u krvave sukobe sa policijom u kojima su na desetine demonstranata ubijeno. U međuvremenu je kazahstanski predsednik raspustio vladu i rekao da će cene goriva biti vraćene na staro. Međutim, protesti su prerasli u političke, protiv autokratske vlasti, kontrole medija i gušenja sloboda.

Ova dešavanja podstakla su rast cene uranijuma za osam odsto na svetskom nivou, jer Kazahstan proizvodi 40 odsto uranijuma na globalnom tržištu. Analitičari se pribojavaju da bi nastavak nemira mogao dovesti i do nestašica ovog energenta, baš u situaciji kada svet ne stoji najbolje ni sa prirodnim gasom i naftom. A nuklearke su, upravo uoči aktuelne energetske krize, pominjane kao njeno rešenje.

Izvor: The Edge Markets

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar