Home VestiIT i nauka Pandemija podstakla prodaju računara

Pandemija podstakla prodaju računara

by bifadmin

Tržište personalnih računara je u prošle dve godine doživelo svoj prvi značajniji rast u protekloj dekadi, i to zahvaljujući pandemiji korona virusa.

Razvoj pametnih telefona omogućio je ljudima da mnoge zadatke izvršavaju preko ovih malih prenosnih uređaja, što je dovelo do pada atraktivnosti kompjutera. Mnogi od nas koji su veliki deo radnog i slobodnog vremena provodili prikovani uz računare, sada danima ne uključuju svoje kućne računare, jer preko telefona mogu komunicirati, plaćati, pa čak i gledati filmove. Ovaj trend je pogodovao proizvođačima pametnih telefona ali ne i industriji računara, no krajem 2019. godine desilo se nešto što je preokrenulo situaciju u njenu korist. Pogađate, radi se o pandemiji korona virusa zbog koje su ljudi bili statičniji.

Kompanije za istraživanje tržišta Gartner i IDC otkrile su da je prodaja računara oštro porasla u 2020. a da se taj rast nastavio i prošle godine.

Prema Gartneru je skoro 340 miliona personalnih računara kupljeno u 2021. što je za 10 odsto više u odnosu na 2020. godinu, kada je takođe beležen veliki rast prodaje računara. Brojke IDC-a još više ohrabruju – 348,8 miliona računara je prodato prošle godine, što je porast od 15 odsto u odnosu na 2020.

Međutim, to nije kratkotrajni trend – stručnjaci iz obe istraživačke kuće procenjuju da se tražnja za personalnim računarima neće smanjiti u naredne dve do tri godine.

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar