Home VestiEkonomija Preduzetnik u devedesetoj godini života iz Stalaća

Preduzetnik u devedesetoj godini života iz Stalaća

by bifadmin

Kosta Antić, preduzetnik iz Stalaća, i bez pomagala Ilona Maska protiv starenja ili pomoći bizarnih pokreta poput američkog „Marša ka besmrtnosti“, odlično posluje i u devedesetoj godini života. Počeo je da radi sa 12 godina, a danas zajedno sa svojim sinom pravi metalnu galanteriju za izvoz širom Evrope, u fabrici koju lokalni mediji nazivaju „srpski Mercedes“.

Privredna komora Kruševca proglasila je za menadžera godine Rasinskog okruga Kostu Antića iz Stalaća, koji je rođen 1928. godine, a bavi se preduzetništvom od 1959. godine. Nagrađeni preduzetnik je osnivač i vlasnik firme „Antić Kosta“, koja proizvodi brojnu metalsku galanteriju i izvozi svoje proizvode u 15 evropskih država.

Među njima su Rusija, Ukrajina, Italija, Francuska, Poljska, Češka, Rumunija. Slovačka, Grčka i sve zemlje u našem regionu. Podatak da su informacije na sajtu ove firme dostupne na 14 jezika, takođe govori o izvoznoj orijentaciji i prisustvu preduzeća iz opštine Ćićevac na stranim tržištima.

Počeo da radi sa 12 godina

Kosta Antić je počeo da radi sa 12 godina u „Srpskoj fabrici stakla“ u Paraćinu, neposredno pre Drugog svetskog rata, gde je „pekao “ zanat, a sredinom prošlog veka pokrenuo je sopstveni posao u maloj porodičnoj radionici. Prekretnicu u poslovanju je predstavljao ugovor sa nemačkim „Mercedesom“, za koji je firma iz Stalaća počela da pravi specijalizovane metalske proizvode po narudžbini.

Preduzeće danas ima jednu od najmodernijih alatnica u Srbiji, na prostoru od 12.000 kvadratnih metara, koja je opremljena CNS mašinama, a lokalni mediji je nazivaju „srpski Mercedes“. Prema rečima Žarka Antića, druge generacije u ovoj porodičnoj firmi, celokupan razvoj su finansirali iz sopstvenih sredstava, nikada nisu uzeli nijedan kredit, i uredno plaćaju sve obaveze državi.

Rast i bez državne pomoći

Firma nije uzela ni državnu pomoć kada je nastupila korona kriza, ali je uprkos tome u 2020. ostvarila rast od 10 odsto, a plate za preko 80 radnika, kako je isticao Kosta Antić za lokalne medije, nisu kasnile nijedan dan. Praksa da se plate isplaćuju kao „švajcarski sat“ je, prema Antićevim rečima uvedena od prvog dana poslovanja i traje do danas. Rasinski okrug je mereno prosečnom zaradom od oko 47.000 dinara pri dnu u Srbiji, dok se raspon plata u firmi iz Stalaća kreće od 25.000 do 100.000 dinara.

Kosta Antić tvrdi da mu njegovih devedeset godina ni izdaleka ne predstavlja problem u daljem razvoju posla, koliko činjenica da sve teže pronalaze stručnjake, posebno mašinske inženjere koji masovno odlaze u inostranstvo.

Firma iz Stalaća na Vikipediji

Zanimljivo je da se podaci o ovom porodičnom preduzeću mogu naći i na Vikipediji, gde je ustaknuto kao jedna od domaćih firmi koja posebno doprinosi razvoju Rasinskog okruga.
Ovaj okrug je, prema podacima Privredne komore Kruševac, prošle godine ostvario spoljnotrgovinsku razmenu u iznosu od 643,3 miliona evra, što je za 34,8 odsto više u poređenju sa 2020. godinom, i tri puta više u odnosu na 2012. godinu.

Foto Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar