Home VestiPolitika i društvo Premijer naložio – po 2.000 EUR svim zavejanim na auto-putu u Grčkoj

Premijer naložio – po 2.000 EUR svim zavejanim na auto-putu u Grčkoj

by bifadmin

Snežna oluja “Elpida” zaustavila je saobraćaj na zaobilaznom auto-putu oko Atine, a više od hiljadu vozača bilo je zarobljeno i više od 20 sati. U njihovom oslobađanju učestvovala je i vojska.

Premijer Grčke Kirijakos Micotakis zatražio je zbog toga odštetu od 2.000 evra po zaglavljenom automobilu, od kompanije koja je zadužena za autoput “Atiki Odos”, a koja je zakazala u čišćenju kolovoza iako je nevrme bilo danima unapred najavljeno.

Kompanija je, posle fijaska sa hiljadama zarobljenih vozača i njihovim mukama, navodno prihvatila zahtev premijera i očekuje se zvanična potvrda o tome da će svim zavejanim vozačima na auto-putu biti isplaćena naknada, javljaju grčki mediji.
Napominje se da je premijer predsedavao sastanku kojem su prisustvovali ministar životne sredine i energetike Kostas Skrekas, ministar klimatske krize i civilne zaštite Hristos Stilijanidis, državni ministri Jorgos Gerapetritis i Akis Skirfitos i portparol vlade Đanis Oikonomu, generalni sekretar premijera Grigorisa Dimitriadisa i generalnog direktora HEDNO Anastasiosa Manosa.

Na sastanku je sagledana situacija i donete odluke o rešavanju problema koji i dalje postoje zbog vremenskih nepogoda.

Zaglavljeno hiljade vozača

Loše vreme zateklo je hiljade vozača na “Atiki Odosu”, čak i više od 20 sati, bez načina da se vrate kući. U ovom trenutku, prema poslednjim informacijama kompanije koncesionara, na “Atiki Odosu” je ostalo oko 1.200 vozila, ali je u vozilima 200-300 vozača. Ostali su ih napustili.

Situacija je izazvala gnev među građanima , a vlada je ranije najavila reviziju plana za “Atiki Odos”. Vlada je optužila kompaniju koja je zadužena da taj važanputni pravac održava i zahteva da se istraži njene
„Mnoge stvari su pošle naopako. Glavna stvar u ovom trenutku je oslobađanje vozača. Postoji veliko pitanje odgovornosti. Svi moraju dati jasna objašnjenja o tome šta se dogodilo”, poručio je portparol vlade Gianisa Oikonomua u utorak ujutro.

Iz “Atiki Odos-a” su rekli da koncesionar nije imao nikakav plan. “Tražimo odgovorne. Ulažu se nadljudski napori da se put očisti. Otvoren je Mesogeion i biće otvorene druge glavne putne arterije koje će pomoći u dekongestiji ‘Atiki Odosa’“, bio je kategoričan.

Izvor: BIZLife
Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar