Home VestiEkonomija PwC: Optimizam direktora u svetu najveći u poslednjoj deceniji

PwC: Optimizam direktora u svetu najveći u poslednjoj deceniji

by bifadmin

Više od tri četvrtine generalnih direktora u svetu predviđa privredni rast ove godine, što je najveći nivo optimizma u poslednjih deset godina, pokazuje najnovije istraživanje kompanije PwC. Indija prednjači u optimizmu, dok se direktori u SAD ne pouzdaju previše u globalnu ekonomiju. Kao najveće pretnje poslovanju u ovoj godini, direktori navode sajber kriminal, zdravstvene rizike i makroekonomsku nestabilnost.

Generalni direktori u svetu su izrazito optimistični u pogledu privrednog rasta u ovoj godini, pokazuje najnovije godišnje istraživanje kompanije PwC, sprovedeno među više od 4.400 generalnih direktora u 89 zemlje. Uprkos brojnim otežavajućim okolnostima na tržištu zbog poremećaja izazvanih pandemijom korona virusa, više od tri četvrtine ispitanika predviđa da će se globalna ekonomija poboljšati, dok samo 15% očekuje pogoršanje ekonomskih prilika.

Ovo je velika razlika u odnosu na prošlogodišnje istraživanje, kada je više od polovine generalnih direktora predviđalo pad ekonomije, i najveći nivo optimizma u poslednjoj deceniji, ističe se u izveštaju.

Rekordni optimizam u Indiji, najnepoverljiviji u SAD

Premda preovlađuju pozitivna očekivanja, ona veoma variraju od zemlje do zemlje. Optimizam je najveći u Indiji, gde čak 94% ispitanika predviđa rast svetske privrede u ovoj godini, isto misli 88% njihovih kolega u Japanu i 83% direktora u Velikoj Britaniji. Optimizam je izrazito porastao i u Italiji, gde pozitivna predviđanja iznosi 89% ispitanika, dok je u Francuskoj broj anketiranih koji očekuju globalni rast porastao najviše za godinu dana, čak za četvrtinu, dostigavši 85% anketiranih.

Najveći pad optimizma u vezi sa globalnim ekonomskim kretanjima zabeležen je u SAD, gde je prošle godine 88% direktora verovalo u globalni oporavak, dok je takvih 77% ove godine. Manje optimizma među anketiranima evidentirano je i u Kini, i to za 9%, u Brazilu je optimizam pao za 7%, a u Nemačkoj za 4%.

Mada se generalni direktori u SAD ne pouzdaju previše u globalnu ekonomiju, relativno su uvereni u rast svojih kompanija, pri čemu je 40% njih potpuno uvereno da će postići rast prihoda u 2022. godini. Direktori u Indiji pokazuju istu uverenost kada su u pitanju izgledi njihovih kompanija.

Ekologija na začelju

Istraživanje pokazuje da je sigurnost direktora u rast kompanijskih prihoda veća, što je veće poverenje koje su klijenti iskazali prema kompaniji tokom pandemije. Takođe, uočena je povezanost između poverenja klijenata i spremnosti kompanije da u svom poslovanju u potpunosti eliminiše emisije štetnih gasova. Nalazi, međutim, pokazuju da se tek nešto više od petine kompanija obavezalo da sprovodi odgovarajuću strategiju za postizanje takvog cilja.

Među njima je najviše kompanija koje posluju u energetici i komunalnim uslugama, a slede kompanije iz oblasti telekomunikacija i finansijskog sektora. Oko dve trećine (65%) ispitanika čije kompanije imaju prihod od 25 milijardi dolara ili više, obavezalo se na primenu „net-zero“ strategije, u poređenju sa 10% kompanija čiji je prihod manji od 100 miliona dolara.

Tri najveće pretnje

Generalni direktori kao najveće pretnje poslovanju u ovoj godini označavaju sajber kriminal (49%) i zdravstvene rizike (48%). Veliki broj njih (43%) brine i makroekonomska nestabilnost, naročito negativni uticaji koje može izazvati inflacija, kolebanje BDP-a i problemi na tržištu radne snage.

Rangiranje najvećih pretnji zavisi i od sektora u kojima kompanije posluju. Primera radi, tri četvrtine direktora koji posluju u sektoru hotelijerstva i zabave najviše brinu zbog zdravstvenih rizika, dok skoro polovina ispitanika u sektoru energetike, rudarstva i komunalnih usluga smatra da su klimatske promene ključna pretnja, što je za 15% više u poređenju sa drugim industrijama.

Naime, samo jedna trećina direktora u ukupnom istraživačkom uzorku je navela klimatske promene kao primarni problem, ali uz očekivanja da one ipak neće biti presudne za ostvarivanje poslovnih rezultata u ovoj godini.

SAD, najatraktivnije tržište za rast poslovanja

Procene najvećih rizika se razlikuju i zavisno od regiona u kojima ispitanici posluju. U azijsko-pacifičkom regionu, 58% generalnih direktora je duboko zabrinuto zbog mogućih zdravstvenih rizika, sa izuzetkom Kine gde takve zebnje na prvo mesto stavlja 42% anketiranih. To je manje u odnosu na SAD, gde su zdravstvene pretnje prioritetne za 44% direktora, ali više nego u zapadnoj Evropi, gde je ovaj rizik najveći za 37% anketiranih.

Nasuprot tome, samo 44% generalnih direktora u azijsko- pacifičkom regionu je veoma zabrinuto zbog sajber pretnji, sa izuzetkom Australije (71%), dok je to najveći rizik za 61% direktora u SAD i polovinu direktora u zapadnoj Evropi.

Više od dve petine ispitanika ocenjuje da njihove kompanije imaju najbolje prilike za rast poslovanja na tržištu SAD, sledi Kina (27%), a zatim Nemačka (18%) i Velika Britanija (17%). Velika Britanija je među primarnim stranim tržištima za 37% direktora u SAD, dok 29% anketiranih u Kini smatra da su SAD među tri najvažnija strana tržišta za poslovanje njihovih kompanija u ovoj godini, a slede Australija (24%), Nemačka (23%) i Japan (23%).

 

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar