Home VestiEkonomija “U ratu za talente” banka će kroz akcije “podeliti” preko milijardu dolara

“U ratu za talente” banka će kroz akcije “podeliti” preko milijardu dolara

by bifadmin

Agencija koja je u potrazi za talentima sprovela je istraživanje o “stanju radne snage”. Rezultati nisu optimistični. Bar za kompanije. Borba da se zadrže kvalitetni, a privuku sposobni radnici vodi se u svim kompanijama. Ali jedna banka rešila je da ode korak dalje.

Bank of America odlučila je da praktično svakom zaposlenom dodeli određeni broj akcija kompanije. U nastojanju da dobije prednost “u ratu za talente” tako će “podeliti” preko milijardu dolara. Da podsetimo, sredinom prošle godine Bank of America je povećanje minimalne plate na 25 dolara po satu, nazvala „investicijom“.

U dopisu koji objavljuje CNN, izvršni direktor Brajan Mojnihan rekao je da banka prvi put kreće sa programom nagrađivanja akcijama koje dobijaju zaposleni na nižem nivou i koji zarađuju do 100.000 dolara godišnje. U prošlosti su ti zaposleni dobijali jednokratni novčani bonus.

Bank of America je saopštila da će svaki zaposleni koji ispunjava uslove dobiti između 65 i 600 ograničenih deonica, što odgovara njihovoj naknadi. Te deonice će imati četiri godine počevši od 2023.
U najmanju ruku, to znači da će radnici “na prvoj liniji” kao što su blagajnici, dobiti ograničene akcije koje se na papiru vrednuju na oko 2.900 dolara na osnovu trenutne cene akcija Bank of America od 45 dolara.

Zaposleni sa višim platama bi dobili ograničene akcije u vrednosti od oko 27.000 dolara.

Rat za talente i „klađenje“ na zaposlene

Bank of America je saopštila da je procenjena vrednost nagrada za akcije „višestruko veća“ od gotovinskih bonusa koje je banka podelila u prošlosti. Prošle godine Bank of America je dala 750 dolara gotovinskih bonusa slabije plaćenim zaposlenima.

Ovako će prema njihovim navodima biti obuhvaćeno otprilike 97% njene globalne baze zaposlenih, ali ne i oni koji zarađuju više od 500.000 dolara godišnje.

Šta će od toga dobiti? Kompanija se u stvari “kladi” da neki zaposleni neće hteti da daju otkaz ako to znači ostaviti hiljade dolara akcija na stolu.

Kompanije, uključujući banke, bore se sa visokim nivoom fluktuacije radnika. Prema vladinim statistikama, rekordnih 4,5 miliona Amerikanaca dalo je otkaz u novembru.

Izvor: Bonitet.com

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar