Home VestiEkonomija Za stambene kredite rizik na duži rok je – devizni kurs

Za stambene kredite rizik na duži rok je – devizni kurs

by bifadmin

Rast stambenih kredita dobar je za tržište nekretnina, a podstaknut je merama Narodne banke Srbije. Mogući rizik za korisnike na duži rok je – devizni kurs, kaže za Infobiz Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije.

Komentarišući podatke Kreditnog biroa Udruženja banaka Srbije, koji pokazuju da je tokom pandemijskih godina zabeležen rast svih vrsta bankarskih zajmova – među kojima su najbrže rasli stambeni, Zoran Grubišić kaže da da su krediti i dalje dosta povoljni i da ljudi koriste momenat da se zaduže.

„To je podstakla i regulativa Narodne banke Srbije, kroz smanjenje minimalnog učešća i olakšice za kupovinu prvog stana“, navodi sagovornik Infobiza.

Stambeni krediti su valutno indeksirani krediti.

„Korisnike stambenih kredita potencijalno, na dugi rok od 20, 30 godina može da brine jedino devizni kurs. Ali, inflacija je i kod nas i u evro zoni i međusobno se prate. Tako da tu nema opasnosti za pomeranje deviznog kursa. Devizne rezerve su stabilne i ne vidim opasnost da devizni kurs izgubi stabilnost“, naveo je Grubišić.

Izvor: Infobiz

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar