Home VestiEkonomija Na Produktnoj berzi poskupeo kukuruz, pšenica, soja

Na Produktnoj berzi poskupeo kukuruz, pšenica, soja

by bifadmin

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu kukuruz je ove nedelje poskupeo 5,6%, soja 1,9%, a na rast cene i tražnje tih poljoprivrednih proizvoda i pšenice utiče ukrajinska kriza, saopštila je danas ta berza. Cena kukuruza je dostigla, kako je navedeno, maksimum u tekućoj ekonomskoj godini i iznosila je 29,30 dinara za kiligram, bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za promptnu isporuku.

Prosečna cena kukuruza za ovu nedelju iznosi 28,40 dinara po kilogramu bez PDV-a.

– Tržišta su snažno reagovala na situaciju u Ukrajini. Teško je u sadašnjem kontekstu predvideti posledice ruske oružane akcije na tržišta, znajući da luke kao što su Mariupolj i Odesa postaju neupotrebljive usled bombardovanja – navedeno je u saopštenju.

Zbog krize u Ukrajini oživelo je i tržište pšenice, kupoprodajni ugovori su zaključeni u cenovnom opsegu od 30 do 31 dinar po kilogramu bez PDV-a, sa preuzimanjem robe do 30. aprila.

Prvi terminski ugovor za pšenicu roda 2022. godine realizovan je po jedinstvenoj ceni od 28 dinara bez PDV-a.

I cena soje je u uzlaznom trendu i tokom nedelje kretala se u širokom rasponu od 75 do 78 dinara po kiligramu bez PDV-a i bila je veća 1,9% u odnosu na poslednju.

Mineralno đubrivo AN (Kutina) prodavano je po ceni od 87 dinara po kilogramu, ruski AN po 84 dinara, a urea je koštala od 89,3 do 92,5 dinara po kilogramu bez PDV-a.

Izvor: Beta

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar