Home VestiEkonomija Cena goriva zamrznuta na 30 dana

Cena goriva zamrznuta na 30 dana

by bifadmin

Uredba o ograničenju maloprodajnih cena naftnih derivata doneta je radi očuvanja životnog standarda stanovništva i sprečavanja većih poremećaja na tržištu, ocenila je danas ministarka trgovine Tatjana Matić.

U saopštenju se podseća da je Vlada Srbije Uredbu donela juče, a važiće 30 dana.

Maksimalna maloprodajna cena evrodizela je 179, a evro premijum BMB 95 je 171 dinara po litru, dok cene ostalih derifata nisu ograničene.

– Razlog za donošenje ove Uredbe je kontinuirani rast cena naftnih derivata u prethodnom periodu, što je direktno uticalo na povećanje cena ostalih vrsta roba i usluga. Osim toga, na osnovu značajnih indikatora i nepredvidive situacije na svetskim berzama, očekuje se dalji rast nafte i naftnih derivata – navela je ministarka.

Ukazala je da je cilj Uredbe, osim sprečavanja daljeg nekontrolisanog rasta cena pojedinih naftnih derivata, očuvanje životnog standarda stanovništva i sprečavanje većih poremećaja na domaćem tržištu.

Ministarka je istakla da je radi sprečavanja eventualnih nestašica Uredbom definisano da trgovci naftnim derivatima ne smeju da isporučuju pomenute vrste goriva u količinama koje su manje od prosečnih za poslednjih godinu dana.
Slična ograničenja pre Srbije uvele su Hrvatska i Mađarska.

Izvor: Tanjug

Foto: Pixabay

Pročitajte i ovo...

Ostavite komentar